Om känsla och förnuft


Det är kanske inte så enkelt att det är möjligt att säga att det alltid finns en etik bakom som skapar det som är gott och värdefullt, även om det kan uppfattas som en motsägelse. Men är inte alla satser där ordet bör finns med gällande handlandet förbundna med den rådande moralen? Och finns det inte bakom varje skall-sats som regle­rar handlingar mellan individer, mellan individ och samhället/stat en moralisk tanke? Häri ligger de etiska och moraliska dilemman. För om individen å ena sidan helt och håller följer pliktetiken, kan konsekvenserna bli stora för individerna. Och om denna pliktetik blir tvingande, riskerar det gå över till en förtryckande moral. Men om individen å andra sidan inte följer pliktetiken överhuvudtaget utan ger efter för känslorna blir det andra konsekvenser som kan vara svåra att överblicka under en längre tidsperiod.

Känslan står här för att den utgår från individens känsla för livet, för sin egen existens och för andra människor, dem som hon står nära och dem som passerar förbi för att sen försvinna och för dem som hon aldrig träffar personligen. Känslans etik skall inte förstås som att det handlar om en individs känsla i meningen, glädje, lust, hat eller sorg. Förnuftet står här för att den utgår från principer, lagar och strukturer, dvs. något utanför människans livssfär som emellertid påverkar hennes liv men som hon inte kan ha någon annan relation till än underordnad. Principer, lagar och strukturer har inga känslor, ingen empati eller kan identifiera sig med någon. Det är likt ting som styr över människor. Och hur mycket ett ting än kan förändras kan det aldrig bli levande med eget tänkande, egen vilja och ett eget känsloliv.Kategorier:Vardagen

2 svar

  1. Du är inne på en uppdelning av människan i känsla och förnuft. Alla sådana dikotomier är emellertid falska. Känslor är bemängda med fakta och förnuft häftigt påverkade av känslor. En sådan indelning du talar om är helt obsolet nuförtiden.

    Gilla

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: