Gör inte idag ….


Jag har ett bra jobb, och trivs mycket bra. Det roligaste är att möta studenterna och att utveckla undervisningen. Det mest arbetssamma är bedömningarna. Det som tar mest tid och kanske, kanske också till viss del med bibehållen kvalitet och krav skulle kunna bytas ut mot några fler seminarier. Det är toppar och dalar under ett läsår, vilket innebär att under en topp vet man att det snart blir en dal. Vilket inte är fallet för alla lärare, t.ex. skolans lärare, som arbetar på topp mest hela tiden. Jag har haft en topp på snart fyra månader, då knappt någon helg varit fri från arbete.

Även om jag har ett bra jobb, fördelaktiga villkor, en stöttande ledning mm, blir jag trött ibland i slutet av topparna. Även det roliga och givande kan skapa trötthet. Och då måste man lyssna på tröttheten och leva efter mottot – Gör inte idag vad du kan göra i morgon! För tio år sen, trodde jag att det var möjligt att arbeta från 6.00 – 24.00. Nu vet jag att det inte är det! Nu vet jag att arbetet hinner göras, med effektiv planering som passar ens sätt att arbeta. I början av min lärarkarriär hade jag hela veckan eller två veckors arbete aktuellt på dagordningen, på måndagen i första veckan. Det stressade upp mig rejält och jag jobbade på för att ligga före ….. Nu försöker jag ta jag dag för dag och avgör vad som är viktigast att ta itu med.

Det är när man känner och kan erkänna sina egna begränsningar och lever efter mottot, som jobbet som lärare blir roligt. Det är då man kan ta några timmars ledigt och bara koppla av, utan dåligt samvete. Det är då man kan dela upp läsning och bedömning över en två-veckorsperiod istället för att sitta tre-fyra dagar i streck med dem och ändå känna att man gjort det man skall göra. Faktum är att man klarar av jobbet bättre. Det är då som man kan vika en hel dag till att arbeta med resultat-utvärdering, utan att känna att man har splittrat upp sig.

Jag har inte mindre att göra eller färre arbetsuppgifter, då jag jobbar hemma. Arbetet är endast av en annan karaktär och jag styr helt min egen tid.Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: