Åldersdiskriminering i Sverige – 65+ straffas


I Norge och Danmark ges inte Astra Zeneca. I Finland får 65+ välja vaccin. I Sverige straffas 65+ i Region Stockholm (och kanske i andra regioner). Även om det finns Moderna eller Pfizer tillgängligt på VC, får det inte ges till 65+, inte ens om de tillhör en riskgrupp, med ett antal diagnoser. Detta är inget annat än åldersdiskriminering. Om du inte vågar ta AZ, blir du heller inte vaccinerad. Frågan är vem som egentligen är riskgrupp?, samt om det bara är dom som underkastar sig det totalitära sättet att behandla människor, som är värda något. När andra får svar att deras sjukdomar inte räknas som riskgrupp. De behandlas som om de vore barn. Eller än värre – Skyll er själva, när ni är så dumma att ni inte inser vilken risk ni tar. MEN, om de fick välja, skulle de inte tvingas ta den risken. Orsak och verkan!

Tegnell säger å ena sidan att vaccinationstakten skulle sänkas om folk fick välja, och å andra sidan att det är så få som nekar. Hur skall han ha det? Han säger sig inte veta och verkar inte vara så pigg på att ta reda på hur många det är. Det enda som är viktigt är att målet uppnås.

Senioren

Mitt förtroende för Folkhälsomyndigheten och Region Stockholm har inte gått ner till 0% utan till -10%. Vården skall väl värna om patienterna och se till hela människan. Dem jag har talat med svarar endast att de inte kan frångå direktiven. Men eftersom det är dom som får ta emot frustration, ångest, ilska mm. är frågan varför de inte säger ifrån. Och om de gör det, finns det någon som lyssnar! Tegnell o Co, avfärdar det.

Sverige är inte vad det har varit, när myndigheter med regeringens goda minne beskär friheten för en viss grupp på grund av ålder. De säger sig värna om äldre och svår sjukdom för riskgrupper. Men hur de handlar säger något helt annat.

Jag nekar inte Astra Zeneca utan anledning, utan för att det är det enda jag kan göra utifrån min nuvarande situation. Och det finns fler än jag. Kan man annat än reagera när man nekar personer som är över 70 år en dos som blivit över, alltså ett antal år äldre än jag, med risk för att kassera den i stället. I vilken värld befinner sig de som bestämmer i Region Stockholm, som går efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer när man ger sådana direktiv till VC och andra vaccinationsställen.

Kommer jag och många med mig någonsin bli erbjudna något annat än Astra Zeneca på grund av vår ålder? Jag blev hänvisad till vaccinationsstationer för min åldersgrupp. Har de reserverat Astra Zeneca till oss på den då?

😦Kategorier:Vardagen

4 svar

 1. Tack Monica M Ringborg för det skarpa inlägget. Har delat det på min fb.sida. Du har satt exakt ord på det jag och min man upplever!

  Gilla

 2. Än värre, inga hänsyn tas till min man som haft hjärt och kärlproblem av allvarligt slag, och som har rekommenderats Pfeizer eller Moderna av två av landets bästa hjärt och kärlspecialister(obs.som själva vaccinerats med AZ ). Min har har bett om ett intyg från sin huvudläkare, men hen säger uppgivet att hen inget kan göra utan rekommenderar min man att isolera sig vidare tills lagen ändras!.
  Vad bryr sig FHM och Company om den enskilde? Här är det statistik och kurvor som gäller- inget annat.

  Gilla

  • Hej igen! Det är min erfarenhet också, och har hört från andra samma sak, att man inte beaktar riskgrupper över 65+, trots att annat vaccin finns. Och att specialistläkarutlåtande inte ens gäller. Men ge inte upp. Om det inte ändrar sig inom närmaste tiden, försök om och igen. Skriv och berätta hur det går.
   //Monika

   Gilla

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: