Det totalitära budskapet


I Sverige får vi inte välja vaccin (kanske likadant i andra länder, men jag utgår endast från det jag vet och det är Sveriges hållning), trots osäkerheten som många känner inför Astra Zeneca. Inte ens riskgrupperna som nu ingår i fas 2, får välja. Som jag skriver i tidigare inlägg, så uppmanas vi, samt även skräms till att blir vaccinerade, för att inte få covid19, som tveklöst är fruktansvärt att få. Men som jag också skriver i tidigare inlägg är jag orolig för biverkningar, oavsett medicin. Har alltid varit försiktig gällande att ta mediciner som man få utskrivna ibland, för att se om de hjälper. Jag avstår då jag inte vill vara någon försökskanin. Om jag får en streptokockinfektion i örat, vilket jag fick våren 16, tvekar jag inte eller när jag fick hemofilusinfluensa eller början på blodförgiftning av ett mördarknott under 80-talet. Då åt jag 8-9 tabletter om dagen av tre olika mediciner. Men när det gäller ett nytt vaccin med biverkningar som man inte vet vad det beror på är en helt annan sak. Speciellt när folkhälsomyndigheten gör allt för att tona ner riskerna och till och med lägger ansvaret på den enskilda medborgaren för att göra riskbedömningen. Att Tegnell dessutom inte visste om, säger han nu i en artikel (se SvD idag), när till och med jag kände till sen början av april, att det finns flera fall över 65+, då blir jag ännu osäkrare än jag var innan. För hur skall man då kunna lita på att de har koll om han talar sanning, och det gör han säkert. Trots att en 70-åring har drabbats av den svåra biverkningen, ändrar de sig inte. Idag på presskonferensen, avvisades detta med att det var ett enstaka fall, dock ej av Tegnell själv, utan av Tegmark Wisell.

Jag vill inte påstå att folkhälsomyndigheten är totalitär, men jag fick en association till filosofen Adorno som menar att ju mer totalitär en stat blir, desto starkare är föreställningen att nationen och folket har ett högre värde än den enskilda medborgaren. När det gäller att vi inte får välja vaccin och att den person som är osäker, rädd eller ångestfylld negligeras därför att det är ett fåtal eller att de som fått den allvarliga biverkningen inte är så många, är det ett förtryck. På frågor om det är rätt att det finns många som mår dåligt av att inte kunna välja och får gå omkring och vara ovaccinerade, svarar inte Tegnell, eller Tegmark Wisell, som dock svarar att då får de fortsätta att isolera sig. Är inte det ett regelrätt straff? Lutar det inte emot ett totalitärt förhållningssätt. Om ni inte följer våra regler så får ni skylla er själva. Vi tänker inte göra något undantag. Detta gäller alla oavsett. Och detta sägs av en företrädare av en myndighet som har i uppdrag att se till hela folkhälsan. Men, med Adorno – Folkhälsan gäller folket och det har ett högre värde än det enskilda. På det här sättet verkar de försöka mer eller mindre tvinga folk att gå emot den känsla de har inför att ta ett vaccin, som inte är färdigutrett.

Vi får heller inte i region Stockholm veta i förväg  på telefon, vilket vaccin det blir, utan först när vi har bokat tid och är på plats. De väljer alltså att folk kommer och sen går därifrån med risk för att vaccindoser inte blir använda.

Dagen efter att jag skrev mitt tidigare inlägg, i vilket jag tog upp att rätt som det är kommer ett fall och att det knappast är kul för den som litat på den fakta som Folkhälsomyndigheten väljer att ge oss, skedde det också. När kommer nästa fall och nästa fall. Hur många fall skall det komma innan de sätter stopp?Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: