Lägesrapport nr 2


Nu är det väl ändå dags med ett nytt blogginlägg. Vi har haft Sverigeväder i tre dagar och då stannar man mest inomhus och jobbar eller muttrar över att det är för kallt att vara ute. Men igår gjorde inte några moln något besök. Inget regn. Däremot vind, som på morgonen varit lite kylig, men som värms upp av solen. Nu har alltså vädret vänt tillbaka till Sverige igen (hoppas jag). Inte för att jag är glad över att ni får kallt och ruggigt, utan för att vi slipper det :-). För övrigt har det varit några tunga gråa moln ovanför mitt huvud, men de har lösts upp. Allt känns helt okey igen. Speciellt när det är möjligt att sitta ute till midnatt och se på den fina fullmånen. I vilket fall kan man inte förstöra denna fantastiska möjlighet att vistas i den här miljön i Svenska huset, samt i den underbara staden Kavala.

Ser fram emot nästa år, då mina planer under flera år på att vistas minst ett halvår i Kavala börjar gå i lås. Sju månader i hamnen, från oktober 2020 till och med april 2021. Det är ett första steg, för att se om det är här jag skall bo eller i Sverige. För att vistelsen skall bli så bra som möjligt, kommer jag gå in på ett helt annat sätt att lära mig förstå när grekerna talar. Det är det svåraste i nuläget. Jag kan lära mig fraser, utöka mitt ordförråd och tala grekiska, men om jag inte kan tillräckligt för att urskilja dessa ord när de pratar, ja, då blir det problematiskt. Omorphi i närbutiken talar engelska och jag talar grekiska ganska ofta. Hon förbättrar engelskan och jag grekiskan. Och det är värdefullt. En verklig förbättring är att jag hade en dialog med Vladimir, då jag förstod vad han sa, samt med en granne om väder och vind. Problemet är dock att de som kan engelska tyvärr svarar mig ofta på engelska. Nu har jag börjat med att svara på grekiska (när jag kan). Tänker börja med att alltid prata grekiska i större utsträckning. Men då måste jag utöka ordförrådet. Ett sätt är att ha en bok på engelska och samma bok på grekiska. Därför köpte jag boken på fotot från filmuppvisning på båda språken.

Nu sitter jag och jobbar med analysen i Raunis och mitt forskningsprojekt. Tiden går fort, men jag har tre veckor kvar i Grekland, för den här gången.Kategorier:*Kavala 2019*, Aten, Nauplion

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: