Om minneskunskaper


Man blir aldrig så färdig som lärare att man inte kan lära sig något nytt. Idag har jag blivit medvetandegjord om hur en tanke kan uppstå. En tanke som kan vara ny för en själv. Svaret på påståendet att allt är minneskunskaper och som jag ställt mig frågande till, har jag fått svar från Bertil Törestad. Han skriver bl.a.

I långtidsminnet finns alltså en mängd minnen från olika livsperioder lagrade. Långtidsminnet indelas i procedurminnet, som har att göra med de förmågor vi har och de mönster vi lärt oss känna igen, vad som är rätt och fel, hur man går till väga för att göra saker och ting. I episodiska minnet finns alla situationer vi varit med om, och hur de hänger samman. Slutligen så finns i det semantiska minnet vår kunskap om regler, principer, idéer. Vår ordkunskap och ordförståelse hör också hit.

Min första tanke var, att det här kan man utgå från när man planerar undervisningen. Till viss del är mina seminarier planerade efter det här. Men nu kan jag använda det mer medvetet. Tänker i vilket pröva det!

Min andra tanke var att det är viktigt att tala om att elever och studenter lär sig memorera det andra har skrivit eller talat om, och inte om minneskunskaper.Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: