Lördagsjobb


Har nu två tentor kvar att bedöma. Det blev ingen tid under konferensdagarna. Och sitter nu och läser Christina Thors bok Utstött som är en antologi. Ja, vad skall man säga. Destruktiva maktspel har jag kommit till nu. Tre fall skildras och analyseras och ett av dem är så starkt att jag kippar efter andan. Och det mest skrämmande, som jag hoppas kan få en teoretisk förklaring på, är hur man kan se att orsaken till mobbningen ligger hos offret, dvs. att det är en så stark övertygelse om att så är fallet. Det är inte okänt för mig, men det är svårt att förstå. I kapitlet gör man en jämförelse med någon som blir rånad. Det är den som utför rånet som får skulden och straffet. När det gäller mobbningen är det offret som får skulden. Märkligt, men kan troligen förklaras. Kanske!

Nästa vecka behandlar vi mobbningen under ett helt seminarium. Det skall bli intressant att se vad studenterna kommit fram till.

Skall också läsa På tal om mobbning – och det som görs, utgiven av Skolverket. Den finns att beställa, men också en pdf-fil som går att ladda ner. Den innehåller en kunskapsöversikt som beskriver hur mobbning kan förstås ur olika perspektiv och hur synen på mobbning förändrats historiskt. Intressant, eller hur?Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: