2 svar

 1. Vad skönt för dig – semester förtjänar du och alla andra lärare! Jag gillar din blogg, dina funderingar är lite annorlunda och de berör på ett fint sätt.

  I synnerhet gillade jag när du talade om att ”varför inte låta elverna få avsäga sig kunskap”. Personligen hade jag sagt ifrån mig: bild, musik, träslöjd, syslöjd, hemkunskap, tyska, samhällskunskap, naturkunskap, barnkunskap (Ja, det läste man på min tid.). Jag hade hellre sett en skola där man läser mindre ämnen och där elever tillåts att fördjupa sig i sina egna intressen…

  Undra om en sådan skola är möjlig – en skola med fördjupning och större valfrihet? Jag är nämligen av åsikten att man inte behöver försöka lära ut precis allt. Nyfikenheten och åtrån att lära sig andra ämnen, kan komma att väckas lite senare. Och han eller hon som tillförskaffar sig goda läs- och skrivkunskaper och ser till att aldrig förlora sin barnsliga nyfikenhet, har möjligheten och kan komma att söka sig till kunskapen som faller inom dessa ämnen på eget bevåg.

  Jag avskydde t.ex. samhällskunskap när jag gick i skolan, delvis pga. hemska läromedel och för att jag vid tiden inte var ett dugg intresserad. Jag har nu på äldre dar ägnat ett och ett halvt år, åt att både skriva och söka kunskaper om samhället och världen!

  Jag gillar estetiska ämnen, men vad beträffar exempelvis bild; undra om det finns någon bildlärare i världen som har fått till en seriös undervisning med motiverade och engagerade elever? Är det ens möjligt? Jag kan inte se att estetiska ämnen kan bli bra när man tvingas välja dem, eftersom de i grunden bygger på frihet, lust och kreativitet. Tvång tar död på allt detta…

  Jag kan tycka att man ägnar sig åt ett oerhört slöseri, när man tvingar elever igenom alla dessa kurser i skolan, som kanske inte faller dem i smaken; istället för att låta människor bli riktigt bra på något…

  Jag är givetvis intresserad av dina synpunkter, men jag ser hellre att du njuter av din semester!

  Må väl!

  John

  Gilla

 2. Tack för kommentar och att du gillar min blogg, och för att du delar med dig av dina egna erfarenheter. Själv uppfattade jag och gör fortfarande att den kunskap andra bestämde att jag skulle kunna inte var den jag främst eftersökte. Och det mesta av det har jag glömt. Det mesta av mitt kunskapssökande skedde via tidningar, diskussioner med mina föräldrar och kamrater, samt genom besök på bibliotek. Läste oerhört mycket böcker. Därför blev jag en medelmåttig elev. 🙂 När det gällde de etiska ämnena skulle vi teckna eller måla samma sak under lektionerna. Likadant gällde det syslöjden – det fanns ingen frihet att välja alls. Det slutade med att jag blev befriad från den, då läraren gick över gränsen och började trakassera mig. Jag hade hellre gått träslöjd, men det var inte tillåtet för flickor att gå den.

  Ja, jag tycker också att det är ett slöseri att tvinga elever att läsa det dom inte alls är intresserade av för tillfället. Istället borde de få vänta tills de kommer underfund med att de vill, är intresserade eller verkligen upptäcker att de behöver kunskapen. Däremot ser jag det som viktigt att de får lära sig läsa, skriva, matematik mm. Och att de inom varje ämne får välja vad de vill fokusera på. Vill de läsa om något speciellt kan de fokusera på just detta. Då kommer annan kunskap in på köpet, eftersom det mesta kan relateras till andra områden.

  I nuläget med den syn vi har på skola och utbildning, är det nog fullständigt omöjligt att ens ta upp som förslag att skapa en skola med den utvidgade friheten. Men, nog borde vi kunna lyssna mer och vara flexibla. Om något som lärs in är likvärdigt det som är bestämts skall läras in, borde man kunna ta detta i beaktande.

  Monika

  Gilla

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: