Miljön, inte betydelsefull för en forskares kreativitet och inspiration?!


DSCN4849Under flera decennier har miljön ansetts vara viktig, inte minst inom pedagogiska verksamheter, som t.ex. lärande inom vilket, prestationer, kreativitet och inspiration har betydelse. Ofta sägs det – byt miljö en tid, och ladda batterierna. Tror inte att någon skulle säga emot mig i det här fallet. Vi åker utomlands på semester, vi åker runt i Sverige, ut och seglar eller åker till sommarstugan. Ingen skulle väl påstå att vi lika gärna kunde vara hemma och att det inte finns någon motivering till varför vi skulle byta miljö. Företag, utbildningsinstitutioner m.fl. åker på konferenser. Istället för att ha dessa på den vanliga arbetsplatsen, inbjuds medarbetarna till en stimulerande miljö, med god mat och underhållning. Detta för att under sådana förhållanden finns möjlighet till nya upptäckter, beslut och vidare utveckling av verksamheten. Ingen skulle väl säga emot mig i detta. Författare sitter ofta på en speciell plats och skriver, ordnar en skrivarstuga eller åker ner till ett varmare land, hyr en lägenhet eller stuga, eller åker till en plats där andra författare finns. Där byter man erfarenheter, ger varandra tips och inspiration mm. Ingen skulle väl säga emot mig i detta.

Därför blev jag förvånad, besviken och riktigt arg över ett avslag på en ansökan om ett vistelsebidrag i Kavalla. De kunde inte kunde motivera varför jag skulle sitta på annan ort och skriva en vetenskaplig artikel om Platon. Förutom att själva motiveringen är formulerad som den är, som får mig att känna mig avfärdad, uppfattar jag ett underliggande budskap, att jag lika gärna kan sitta i en källare och skriva, som om miljön överhuvudtaget inte har någon som helst betydelse. Jag kan ta ett avslag. Inga problem! Det är inte någon större summa det handlar om, så jag kan betala vistelsen själv (har redan betalt den). Men motiveringen förstår jag inte och den gör mig dessutom förskräckt då den ges inom den vetenskapliga världen. En värld i vilken kreativitet och inspiration och behovet av en stimulerande miljö är av stort värde. Jag skulle förstå motiveringen, om jag sökt vistelsebidrag under två veckor på Kreta i Agia Marina! Det skulle jag inte själv kunna motivera (och inte heller söka bidrag för).

Det här avslaget är naturligtvis inget personligt mot mig. Det finns ingen anledning att tro det. Men, jag reagerade på ett personligt plan, kanske för att formuleringen var på den nivån. Frågan är ju då, vad som motiverar att verka på annan ort, få ett vistelsebidrag till en plats eller ett institut till vilket man inte får komma om man inte är forskare och har ett projekt på gång.

Vad säger ni som läser det här?  Kan man hävda i något fall och i vilket/vilka fall att miljön inte har betydelse för oss människor?!Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: