En strimma hopp kvar


DSCN5019Sov bara några timmar och vaknade kl. 2 av en oerhört grov misshandel på TVn i natt för att sen se att Euro-mötet avbrutits, att Finland säger nej och har vetorätt och att oenigheten är djup mellan euroländerna (iaf enligt svensk media). På ekathimerini framkom inte så mycket nytt. Det var svårt att somna om efter det beskedet, då det bekräftade mina farhågor att det inte skulle gå så bra. Nu har jag bara en strimma hopp kvar.

EU-toppenmöte om krisen i Grekland ställs in!

Nu på morgonen läser jag Leif GW Perssons krönika om Ett dåligt skämt och Kejsarens nya kläder. Han slår ner på tidigare grekiska regeringar och speciellt den sista, men även på byråkratin.

Landet har en mycket omfattande och kostsam byråkrati som till stora delar befolkas av mutkolvar och vanliga latmaskar. Skattemoralen är låg bland befolkningen som helhet och obefintlig bland de som har möjlighet att välja om de vill betala skatt. Landet styrs sedan flera decennier tillbaka av politiker som kräver att europeiska skattebetalare med hjälp av sina surt förvärvade sparmedel skall betala grekernas konsumtion.

Persson förklarar ingenting, utan uttrycker sin bild av saken (som till stora delar stämmer även om han generaliserar). Men vad han inte tar upp är att EU visste om den grekiska regeringens fiffel med siffror, men gjorde inget åt det, samt  har gett Grekland lån trots att de visste att de inte skulle kunna betala tillbaka dom. Skulden till dagens kris måste fördelas mellan olika parter och inte bara slå ner på det som i svenskens ögon ses som det mest horribla som finns – att inte betala skatt och göra rätt för sig. Men, nu kommer de flesta av oss inte undan, så vi kanske inte skall slå oss alltför mycket för bröstet. Det visar sig dock att om vi märker att skatten går till annat än det vi ändå kan tolerera att betala till, blir vi ovilliga att betala skatt. Kanske vi byter tjänster hellre än anlitar någon osv.

Men, det måste vara allas uppfattning att det är det strukturella som måste förändras. Men för att kunna göra det, måste de få hjälp under tiden – dvs. folket måste få en dräglig tillvaro. Läste att Grekland kan få in 73 miljarder euro bara i skatter (kan det stämma?) om de börjar driva in dom.

Det pågår en inre politisk konflikt hos mig, men när det gäller de som har det svårt nu i Grekland finns ingen konflikt. Läste någonstans att bankerna troligen kommer att ha uttagsrestriktioner i flera månader framåt, även om Grekland får stödlån. Hittar inte var jag läste det, så jag kan ha fattat fel gällande om det skulle gälla om det blir ett stödlån. Italiens finansminister satte ner foten på mötet och tyckte det räckte med att förnedra Grekland. Om de förnedrar regeringen och tidigare regeringar är en sak, men nu förnedras det grekiska folket, speciellt de som inte vet hur de skall klara sig framöver.

Vi får hoppas att Finland ändrar sig och tänker ett steg till utanför sitt eget land (som har ekonomiska problem och kan bli nästa land i euron som behöver hjälp (Finland säger nej – kommentarer) och funderar på de politiska konsekvenserna mer än på pengarna. Och om Grekland puttas ut, lär de inte få tillbaka de lån som de redan ligger ute med. Men, det är sannfinländarna som hotar att fälla den sittande regeringen som sätter käppar i hjulet. Vem kommer hjälpa Finland när och om de behöver lån, om de inte är villiga att hjälpa andra? Sverige, som inte är eller har varit villiga att låna ut pengar till Grekland, samt minskat importen av grekiska varor under de senaste åren?

Vad händer om Grekland måste låna av andra – Ryssland som lånar via Kina, eller USA (eftersom Grekland är ett Natoland). Då blir grekerna underordnade två stormakter. När skall grekerna någonsin bli självständiga och inte ständigt ”ockuperat” eller prisgivet andra länder? Till syvendes och sist är det något även Grekland bör tänka på och arbeta på att få fungerande system, så pengar kommer in till statskassan (till att börja med).

Till sist – å ena sidan kan ett utträde gagna Grekland, med en alltmer blomstrande turism (på grund av devalvering av drachmen), men å andra sidan – vilket pris får de betala.

Uppdatering:

Finland dementerar regeringskrisKategorier:Krisen i Grekland

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: