EU-parlamentets möte idag


Spåren efter ett kort men härligt regn.

Spåren efter ett kort men härligt regn.

Lyssnade på en hel del anförande från EU-parlamentets ledamöter i förmiddags. Missade tyvärr Tsipras tal i vilket han tog upp Tysklands ekonomiska skuld från andra världskriget, vilket tydligen en del reagerade häftigt mot och menade inte var relevant.

Högerfalangen hade satt upp skyltar med OXI framför sig, som ett sätt att visa att de säger nej till mer lån.

I vilket fall, fick Tsipras både ris och ros, buarop och hyllningar. En del skällde ut honom rejält, andra ansåg sig vara manade att uppfostra honom – lyssnar du överhuvudtaget – om han tittade ner i sina papper eller skrev något. Andra ansåg att Grekland skall gå ur euron och starta om. Det enda sättet för landet att på sikt kunna komma igen. Tsipras såg ömsom sammanbiten, ömsom road, ömsom ointresserad ut.

Säga vad man vill om Tsipras? Han är den där pinnen i myrstacken som skapar kaos bland myrorna. Och det kanske är som en del ledamöter menar något som behövs, för som de säger, är inte EU demokratiskt och det ekonomiska projektet är inte klart.

Ödesdagen blir på söndag. Tusk har satt upp en sista deadline. Om de inte blir ense under det mötet så får Grekland klara sig själv. Men, det kan bli andra konsekvenser för EU. Frågan är om alla som gett Grekland lån någonsin kommer få dessa tillbaka. Så, vi får hoppas att det är ett spel för gallerierna för att inte visa att de är på väg att bli besegrade.

Om det blir ett Grexit, kommer turismen blomstra, så på sikt lär de klara sig bättre. Men, de vill inte lämna euron. Sjuttiofem (75) procent av grekerna vill vara kvar.

Theodorakis sa i Gomorron Sverige att för grekerna handlar det om att svälta med eller utan värdighet. Och grekerna, liksom andra länders folk, skulle välja att svälta med värdighet, tillade han. Nu har det gått så långt att de bara kan säga Nej. De måste få något som de kan säga Ja till.

Kommer det grekiska folket få det?



Kategorier:Krisen i Grekland

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: