Solnedgång från Athos

Solnedgång från Athos

Välkommen till min blogg som kommer att handla om min vistelse i Kavalla under sommaren 2014?

Det var i slutet av 90-talet som jag första gången ansökte om vistelse i Kavalla och fick det.  Av någon anledning avbokade jag.Vet inte om det var ett för stort äventyr för mig då eller om det berodde på ekonomin. Jag var doktorand då utan försörjning, så det kan ha berott på detta. Sen har det fallit i glömska. Någon gång har jag tänkt på det, men aldrig gjort slag i saken. Jag har t.o.m. nämnt den, men sen glömt bort det.Varför gjorde jag slag i saken i år! På bara ett dygn, från den första tanken, en ansökan via mail och svar från intendenten i Kavalla-huset, hade jag fyra veckor bokade. Sen fick jag vänta några dagar innan jag fick veta att förlängningen till sex veckor och tre dagar var klara. Och jag har inte någon tanke på att avboka. Den här gången känns det helt rätt. Nu känns det inte heller som något stort, då jag sammanlagt vistats i Athen i tjugo veckor. Däremot känns det som ett äventyr. Jag bryr mig inte ens om att dela badrum, toalett och kök med andra. Det känns också helt okey. Dessutom är det en billig vistelse.Planen var att vara på Kreta i tre veckor, men med tiden kändes det inte helt rätt. En vecka i september är en sak, tre veckor i juli en annan.Jag tror att livet är så att vissa saker gör man under vissa tider. Kanske för att man är redo eller för att det för med sig någonting meningsfullt. Om det nu inte skulle bli som man tänkt sig, ja då är det just detta som är det meningsfulla att få en insikt om.

Ja, vad ligger då Kavalla. Namnet låter finskt, men det är grekiskt. Det stavas heller inte, som jag förstår som vi svenskar stavar det, med två l – utan med ett l – Καβάλα, om man skall utgå från det grekiska alfabetet.Det ligger i den grekiska delen av Makedonien i Norra Grekland i närheten av Thessaloniki i riktning mot Turkiet.

Geografin

Geografin

Förutom Gästhemmet i Kavalla är Stageira som är Aristoteles födelseort intressant att besöka. Orten ligger närmare Thessaloniki uppe i bergen. Vägen upp tar mer än sju minuter i bil och är en enda lång uppförsbacke. Se t.ex. youtubefilmen. (som är på 5.49 minuter) Före det vet jag inte alls hur vägen är. Därför måste jag tänka både en och två gånger på om jag skall vara så äventyrlig att jag hyr en bil och ger mig iväg på egen hand och kör själv. Jag som inte ens vågar köra bil i Athen, men det kanske är en annan sak. Jag får nog nöja mig med filmen. Men det är synd att jag är så harig när det gäller höjder.Och så får jag nöja mig med denna film – Stageira och njuta av att språket i den är grekiska.

cropped-073-2

I anslutning till bloggen finns en hemsida på monikaringborg.se

 

 

 Kategorier:Kavalla2014

1 svar

  1. Hej! Kommentera!

    Gilla

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: