Anmärkningsvärt förslag som påverkar Kavallahuset


DSCN5073Den nya ministern för högre utbildning och forskning (ponera ”forskning”) har kommit med ett förslag om att avveckla svenska instituten i Aten, Rom och Istanbul. De kostar 22 miljoner! Det har blivit starka reaktioner. Detta av människor som vet vilken otrolig betydelse de har, inte endast för de forskare, författare m.fl som åker dit och får inspiration och deltar i kurser, utan också för de länder där de finns. Kavallahuset tillhör Svenska institutet i Aten.

Nu backar iofs Helene Hellmark Knutsson (se DN), men vad finns det att utreda.

Förslaget gäller inte för 2015 utan för 2016—2017 så vi upplever att vi har gott om tid att samla ihop alla de synpunkter och den kritik som har kommit och eventuellt får vi återkomma i frågan inför 2016, säger Hellmark Knutsson till programmet.

Om man har tillräcklig kompetens inom högskolan förstår man institutens betydelse. Ingen bra början för en minister för högre utbildning och forskning. Det är skrattretande och efter åren med Björklund borde den nya regeringen ha lärt sig att det behövs ministrar med relevant utbildning/bildning för de frågor dom skall besluta om. Kanske de borde ha lärt sig att första ta reda på saker och därefter komma med förslag. Men icke!

Till Kavallahuset kommer forskare, författare, fotografer m.fl. som ofta är frilansande och för en relativt billig vistelse kan få inspiration och även producera alster som berikar vår svenska kultur. Dessutom är huset lite av att sätta Sverige på kartan. Ateninstitutet fokuserar på arkeologi och det är minst lika viktigt.

Min vistelse i Kavalla och Svenska huset har varit mycket betydelsefullt. Och de flesta som gästat huset vittnar om samma sak. Kanske vår minister skulle besöka instituten och Kavallahuset innan hon gör någonting annat, om hon inte bara kan lägga ner förslaget med tanke på kritiken som framförts.Kategorier:Kavalla2014

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: