Söndag i Kavalla


Ett av olivträden i lunden

Ett av olivträden i lunden

Jag stod i duschen (hade badrummet för mig själv, då gruppen av ikonmålare sov över i ett kloster i natt) och var precis klar när den första klockringningen brakade loss (det är vår officiella väckarklocka). Fönstret var öppet och kyrkan ligger precis på andra sidan gatan (filmklipp på FB). När den var klar följde två kyrkor efter i stan  alla tre gånger. Klockan åtta och nio ringde de igen. Och när ”vår” kyrka ringde för andra gången ylade en hund nästan som en varg. Tur att den i vanliga fall, utom på söndagar bara ringer kl. 7 och kl. 18 varje dag. Annars skulle nog hunden bli hispig. När jag gick ur badkaret halkade jag ordentligt och slog i axeln, men lyckades hejda det värsta fallet. Jag blev snarare rädd än skadad. Sökt efter en golvmatta, men får vänta till i morgon och fråga var de finns.

En vildkatt kom upp på nedre altanen i godan ro, hoppade upp på muren. Hon fick vara. När jag sen vände mig om hade katten fått syn på mig. Ögonen var stora som femkronor och den stirrade stint på mig. Jag gjorde en rörelse och katten fick raketfart därifrån bakom knuten och nerför trapporna. Det är en av gatukatterna. Nästa gång den såg mig och försvann bakom muren var på framsidan av huset. Den katten lär jag inte få till vän. 😉 Klyftig katt – jag kan ju vara farlig!

Det blåser hårt och i skuggan och på vissa platser är det riktigt kyligt. Jag satt utanför porten i solen och där blev det nästan för varmt. Sen sökte jag efter en plats i lä där det fläktade lite då och då. Innan jag hittade den platsen gick jag till närlivs men det var stängd. Jag fortsatte på nästa gata, men vände efter 300 meter eller så. Då stod en kvinna utanför närlivs och knackade på dörren. Hon blev insläppt, så jag gjorde likadant; knackade och blev insläppt. När jag gick hemåt kom besökarna från kyrkan uppför gatan. De var finklädda. Vissa i svart, andra i vanliga kläder, men lite finare.

I Grekland tar man allvarligt på religionen. Var i Athen under påsken 2003 och det var fantastiskt med processionen på långfredagen som gick precis utanför mitt hotell i Omonia. Samma dag hade jag varit i Delphi. En höjdpunktsdag helt enkelt.

Mina planer för dagen är att kunna sitta i skuggan och läsa i Skulden, utan att blåsa bort. Vill ju inte sitta inomhus, speciellt inte nu i början, när jag längtat så länge efter sol och värme.

 Kategorier:Kavalla2014

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: