800:100= ? (världens bästa skitskola)


Ett exempel som TV-programmet vill illustrera om våra sjunkande matematikkunskaper var just frågan om vad 800:100 är? Min fråga är om det här visar dåliga matematik-kunskaper ELLER om det visar att något som ställs upp på ett speciellt sätt inte sätts i relation till praktisk handling.

I programmet skrevs 800 delat med 100 att 800 och 100 stod mellan ett streck – jag hittar inte detta sätt på datorn. Däremot så här 800÷100. Man kan också skriva 800 dividerat med 100 eller 800 genom 100 eller 800:100.

Det finns alltså en, två, tre, fyra, fem och sex olika sätt att med tecken eller bokstäver presentera talet. För att vara riktigt säker på att någon har kunskap om att detta är division, bör de lära sig alla sex sätten. Teorier om inlärning menar att examinationen måste följa hur eleverna har undervisats. Om det blir för stor skillnad, blir det svårare för dem att klara av att svara på frågor. Vi vet också att många elever har datorer och kanske de har samma problem som jag – att hitta presentationen med 800 över strecket och 100 under strecket. Och då inte känner igen själva uppställningen.

Men säger detta att på grund av att 20% av skolans elever i femte klass inte kan svara på detta, att de inte heller kan – om de har 800 kronor och 8 personer och att alla skall få 100 kronor inte kan ge alla rätt summa pengar? Eller säga att om ett visst  antal skall få 100 kronor var, hur många får då pengar?

Nej, kanske inte. Men, måste man kunna den abstrakta kunskapen för att kunna det i praktiken? Om man bara mäter den abstrakta, så kanske man missar den praktiska kunskapen och eleverna uppfattas som mer okunniga än vad de verkligen är. Mina föräldrar kunde inte hjälpa mig i skolan med matematiken, därför att de använde när de gick i skolan en helt annan uppställning än vad vi gjorde. Och jag kunde inte lära mig deras utan att det skulle bli förvirrande.

Kanske är det valfriheten som är skulden till de sjunkande resultaten. Lärare får välja vilken presentation de vill? Medan man i de nationella proven bara har ett enda sätt.

Så, vad är det egentligen att kunna matematik? Och behöver man inte mäta något på olika sätt, för att verkligen bli klar över detta. T.ex. alla sex olika sätten att presentera det på, samt lästalsuppgifter. Det är väl då man verkligen vet om någon har kunskapen om vad 800 dividerat med 100 blir.Kategorier:Vardagen

1 svar

Trackbackar

  1. 800:100 « ©lektorio

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: