Bonus


Bonus inom läraryrket är det egna lärande, eftersom det ger avtryck i undervisningen. När man skall förklara ett begrepp för någon annan, lär man sig mycket om hur man själv ser på det och vilka kunskaper man själv har. För om man inte bottnar i en egen förståelse eller i ett eget ställningstagande, är det inte enkelt att förklara för andra vad något kan betyda. Men samtidigt behöver man förstå att det är tolkningar, inte universella sanningar. En förklaring kan emellertid följa en logik. Bonus är också när man genom att försöka förklara något, faktiskt blir medvetandegjord om att man faktisk kan och förstår. Jag tror många av våra kunskaper är latenta och framträder då vi börjar söka efter en förståelse.

Att vara lärare innebär att först lära sig något, för att sen lära sig hur man stimulerar andras lärande. Här gäller det att under lärarutbildningen lära sig skifta från att läsa in en boks innehåll som student till att läsa samma bok som lärare. En bok läses inte på samma sätt, eftersom syftet med läsningen är olika. För att kunna stimulera andras lärande måste man kunna ämnet eller ha en del verktyg som gäller övergripande oavsett vilket ämne det handlar om. Även om boken är ny behöver man inte läsa in den! En del av läsning görs i syfte att kontrollera om något står som man inte känner till. Vi lärare måste alltså läsa all ny kurslitteratur, även om det är i ämnen vi är kunniga och utbildade inom. Ibland måste vi läsa om böcker!

Lärare har och erövrar många verktyg, vilket innebär att en boks innehåll inte lärs in i syfte att komma ihåg vad som stod i den. Innehållet används i syfte att förmedla sin egen förståelse av hur delar i innehållet hänger ihop. Det är därför som föreläsningar och seminarier inte alltid innehåller genomgångar av bokens innehåll, utan en presentation av förståelsen av det. Men det behöver också bottna i forskningens resultat. Om inte, blir presentationen endast en subjektiv tolkning som inte alls behöver vara rimlig.

Men bonus är också möjligheten att som lärare söka sig fram till svar i ett kommunikativt samspel med studenterna. Då blir man inte den som kan allt, utan också en lärande person som lär sig något nytt.Kategorier:Vardagen

6 svar

 1. ”Lärare har och erövrar många verktyg, vilket innebär att en boks innehåll inte lärs in i syfte att komma ihåg vad som stod i den. Innehållet används i syfte att förmedla sin egen förståelse av hur delar i innehållet hänger ihop. Det är därför som föreläsningar och seminarier inte alltid innehåller genomgångar av bokens innehåll, utan en presentation av förståelsen av det. Men det behöver också bottna i forskningens resultat. Om inte, blir presentationen endast en subjektiv tolkning som inte alls behöver vara rimlig.”

  Det synsättet som förmedlas i citatet ovan från din sida borde verkligen nå skolans verksamhet också. Då hade vi haft en bättre situation i skolan och förhoppningsvis också en undervisning som bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet.

  Gilla

 2. Jo, det har du nog helt rätt i. Jag brukar framföra att jag utgår från innehållet och vill konkretisera det och att det är mina egna tolkningar, som inte skall ses som sanna. Jag tar gärna till mig olika tolkningar. Inom vissa ämnesområden som behandlas brukar de får framföra sina tolkningar före mig. Och förhoppningsvis följer det med dem uti praktiken. Frågan är om praktiken är öppen för det förhållningssättet.

  Gilla

  • Monika.

   Det är en intressant fråga om praktiken är öppen för ett sådant förhållningssätt. Om jag får gissa så är svaret nej i många fall. Men de borde vara öppna för ett sådant sätt att förhålla sig på. Men vad som borde ske och vad som faktiskt sker ute i skolorna är två helt skilda saker! /Frekar06

   Gilla

 3. Av någon anledning modereras kommentarer trots att jag ställt in dem på att inte göra det. Till och med mina egna svar modereras 🙂 Men nu kanske det fungerar!

  Gilla

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: