Synkronisering, pant och pengars värde


Det är fantastiskt med synkronisering som betyder tidsmässig överensstämmelse mellan flera händelser, där minst två stämmer med varandra i tid.

Jag åker till Kavalla för att skriva klart en roman som jag påbörjat om Platons liv och livet för övrigt på hans akademi. Och jag har kommit till den delen som kommer handla om Aristoteles. I sökandet efter hans liv i norra Grekland har jag av en tillfällighet hittat bloggen Aktuellt i Grekland. Och några km utanför Naousa där bloggaren bor finns platsen där Aristoteles hade sin skola. Han hade en i Athen – Lykeon. Men jag kände inte till att han hade en i Naousa. Staden ligger en bit ifrån Kavalla, men kanske det finns möjlighet att besöka platsen. Vi får se!

DSCN4833

Banken

För övrigt ringde jag till Grekland igår och talade med intendenten på gästhemmet. Det är helt i sin ordning att komma senare på kvällen trots att det är fredag. Då är inte det längre något problem. Har även satt om en del blommor hemma så de blir självbevattnande, så de klarar av den största delen av tiden jag är borta. Nycklar till port och dörr finns hos en släkting som kan titta till dem någon gång. Pantat flaskor och burkar har jag också gjort en del. Idag tog jag med mig två kassar med burkar ner till bilen. Ställde en av kassarna vid bagageluckan och så kom det en riktig vindpust som fick omkull kassen, burkar ramlade ur och spred sig över ett stort område på parkeringsplatsen. Fick gå och samla in burkarna, titta under bilarna som stod parkerade och hela tiden skrattade jag åt hela situationen. Såg mig själv som andra måste ha sett mig. Tre burkar i taget, letande, krypande på marken och fram och tillbaka. Sen när allt var klart körde jag till affären. Började panta och upptäckte efter ett tag att summan inte motsvarade antalet burkar. Ingen pant. Jag försökte igen, samma sak hände. Bytte till två av de andra, men samma sak. Några gick igenom andra inte. Trots att burkarna såg likadana ut. En personal kom. Jag visade att det inte blivit någon pant på 18 burkar och jag hade en del kvar i kassarna. Han gick ut på lagret, kom tillbaka – gjorde ett eget försök. Vände och vred på burken. Sen var mysteriet löst – det var ogiltiga burkar, dvs. de som gav 50 öre i pant. Nu ger burkarna 1 kr i pant. Så det var bara för mig att panta alla burkar och se hur mycket pant det skulle bli. Väl hemma kollade jag burkarna som jag hade kvar och de flesta var nya, men en hel del var gamla. Vet inte om de tar emot dessa eller om de skall kastas?

Verkliga pengar ...

Verkliga pengar …

Jag är inte speciellt duktig på att kontinuerligt panta flaskor och burkar, så de samlas på hög i förrådet. Hade mest flaskor för några veckor sen, men en del burkar. Hittills har jag fått ihop 660 kronor, som jag samlat i en skål. Min hemmabank ;-). Men jag får ingen ränta på pengarna, utan snarare jobba för att få tillbaka de jag redan lagt ut en gång. Men det är kul i tider som dessa när man bara använder betalkort, att samla lite papperspengar och lägga i en skål, ungefär som man gjorde som barn. Härligt att ta i pengar och se att de är verkliga och motsvarar ett visst värde. Kanske därför jag gillar Euron, som jag alltid har som papperspengar. Tar ut en summa som räcker någon eller några veckor, på en bank i Grekland när de jag har med mig från Sverige tagit slut. Nu börjar det bli så nära i tid för avresan att det jag skall packa ner ligger och dräller överallt. Än så länge är det för tidigt att packa, men snart så är det dags.

Skall träffa en student för handledning på tisdag. Och igår hade jag samtal med en student som fått betyg C på sin uppsats. DET gjorde mig mycket glad.Kategorier:Kavalla2014

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: