Ännu en dag av hemarbete


Vet inte längre vad jag tycker om de där dagarna då jag sitter hemma och jobbar. Samtidigt är det den lugn och ro jag behöver (när inte värden hittar på något jobb som stör friden). Jag spar en hel del restid av att arbeta hemma. Men, som sagt, det blir lite osocialt. Fast å andra sidan kan det bli för socialt på institutionen också om det är många där och ganska trist när de flesta är borta.

Nåväl! Har fått en hel del gjort idag – dvs. har läst och studerat kursplanen från 1998 som ersätter den från 1993 och tänkt till en hel del (förutom en del mailkorr). Men har inte kommit längre än till två handskrivna sidor om vilka frågor som studenterna skall behandla. Det är ju så att när någon kompletterar en kurs som inte har givits på kanske 15 år, måste man modifiera den till nutidens krav. De flesta har gått kurserna men inte lämnat in examinationen. Det är dock inte möjligt att få information om hur den muntliga delen av kursen har varit. Därför krävs det mer av analys och diskussion genomgående, och en koppling till den praktiska pedagogiska verksamheten.

Det är ett givande arbete, men det tar tid. För när väl frågorna är klara, måste jag hitta kurslitteratur som ger svar på dem. Och som jag skrivit tidigare – målen i kursplanerna var ganska spretiga. Och det är när man jämför kursplanerna från 1993; 1998 med de kursplaner som skrivs nu, som man verkligen kan se vilken kvalitetshöjning som har skett, vad gäller den teoretiska delen av utbildningen. Vad gäller seminariernas antal och praktik är det en pågående minskning av den. Vi hade seminarier, fältarbeten och andra projekt på gång –  mellan 25-30 timmar i veckan (obligagorisk närvaro). Ville man läsa mer än kurslitteraturen, ja då fick man plugga jämt (vilket jag gjorde). Men för övrigt blev alla godkända oavsett hur mycket eller hur lite man hade gjort. Så är det inte längre! Och det ser jag som en framgång – dock är jag inte så glad över att betygen fått en sådan dominerande betydelse. Även om jag bedömer att den nuvarande betygsskalan A-F nog är den som hittills varit den som ger mest rättvisa betyg, på så sätt att betyget motsvarar studentens prestation på ett helt annat sätt än tidigare. Jag har bedömt efter den skalan sen år 2008. Ibland undrar jag emellertid vad det är jag bedömer! Studenternas förmåga att skriva en akademisk text, kan använda sig av textanalytiska och vetenskapliga verktyg eller deras lärande. Däremot vet jag exakt vad jag bedömer när jag är examinator på en C- eller D-uppsats.Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: