Nyårstankar 2011


Nyårsafton 2011. Och det är en tid för reflektion över hur året 2011 har varit och en del outtalade tankar kring hur nästa år blir. Jag ger inga löften numera inför ett nytt år och inte heller önskar jag mig något speciellt, eftersom det aldrig blir som man vill. Det kan bli bättre eller sämre.

År 2011 var ett år av förnyelse på många plan inom mitt yrke. Inför startande av en nya kurs under höstterminen 11 läste jag in tre moment i filosofi på Södertörns högskola när det var som snörikast och kallast. Under sommaren forskade jag en del och skrev två kapitel i det som skulle bli min nya bok. Men som nu troligen blir två artiklar istället.

Men, år 2011 har ändå gett mig tron på något, även om jag inte riktigt vet vad denna tro på något är. Kanske är det en tro på mig själv och att jag äntligen har landat efter samgåendet med SU för fyra år sen eller en tro på att alla förändringar som sker nu är av godo. Även om det kanske inte ser så ut just nu. Och då tänker jag mest på förändringar genom beslut tagna inom utbildningspolitiken. Kanske vi inom professionen kan göra något av dessa, som förhindrar det många befarar – en tillbakagång. Jag tror ju inte att man kan vrida klockan tillbaka, utan att denna handling får konsekvenser om man försöker göra det. Tror att det bara är framåt vi kan gå. Det är som jag ser det omöjligt att radera ut flera decenniers utbildningspolitik genom en ny lärarutbildning och en ny läroplan. Däremot kan det bli helt oförutsedda konsekvenser från utbildningspolitikernas perspektiv. Men, skolans system är trögt och det kommer ta lång tid innan dessa visar sig. Någon större förändring lär inte ske än på många år, ute på skolorna. Men det jag sett som nästa steg från Lpo94 kommer försenas… men en dag kommer vi gå framåt igen! Det är vad jag måste tro på.

Jag tror på framtiden!Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: