Maktpraktik fylld av paradoxer


Fortsätter idag att läsa artiklar som ingår i kursen Pedagogiska perspektiv på etiska dilemman. Nu har turen kommit till Mångfald på minerad terräng, av Ann Runfors.

Jag blir fortfarande helt ställd över hur saker och ting är, trots att jag många gånger har sagt att det som är ett uttryck i dagens Sverige för individualism är att alla skall vara individualister på samma sätt. Den verkliga individualisten måste då vara den som förespråkar kollektivism. Fundera på dessa utdrag från artikeln.

”[…] Det var inte bara det att vissa val betraktades som riktigare – nämligen de som föll inom ramen för det i läroplanen och samhället eftersträvade. Det var dessutom bara dessa val som betraktades som fria. Och det var det endast de som valde ”rätt” som betraktades som oberoende individer. Omvänt tenderade bara de som representerade den dominerande normen att betraktas som fritt väljande (Runefors 2003)” (Ann Runfors 2004, sid 5)

Liknande fann Fanny Ambjörnsson då hon studerade gymnasietjejer och deras samspel. […] De tjejer som låg i den konforma mittforan för hur en ”normal” tjej skulle vara talade om varandra som fria och väljande. De som gick sin egen väg och valde andra sätt att vara tjejer än normens, omtalades däremot som bundna och styrda av andras uppfattningar. […]

Varför det blir så här är bl.a. att värdegrunden för mångfald är i själva verket sinnebilden för enhetlighet. Men trots denna förklaring är det svårt att förklara den omedvetenheten som de här citaten beskriver om normens begränsande och likriktade karaktär.

Använder man en artikel som denna i undervisningen är det för att skapa diskussion och en medvetenhet om läroplanens motsägande formuleringar. Man gör genom värdegrunden mångfalden till en norm. Vilket innebär att alla måste se mångfald som positiv och något alla skall följa. En norm är i sig själv motsatsen till mångfald.



Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: