Om lärare som mobbar!


Varit hemma idag och läst om mobbning och förberett morgondagen – Boken från Skolverket som jag tagit upp tidigare har jag nästan läst ut. Det är intressant att se hur man talar om mobbning under olika tider. Och att det finns åtta olika program i syfte att komma tillrätta med det.

Har funderat från och till hur jag skall lägga upp seminariet i morgon. Vad jag skall ta upp som är viktigast och som de alla kan relatera till. Och nu har jag powerpoint-presentationen klar, en kortis. Gillar inte långa och innehållsrika powerpoint. Gillar att ha en mening som stöd för diskussion med gruppen.

Igår fick jag en idé om att fokusera på lärare som mobbar och den har jag efter funderingarna idag, behållit. Därför att det inte skrivs så mycket om det. Och det talas inte heller om det. Ett känsligt ämne! Och kanske för att den mobbning som Hägglund i Thors bok benämner Banal mobbning förekommer mer från lärarhåll än mellan elever och mellan vuxna på en arbetsplats. Viss mobbning som initierats av elever, kan dessutom stödjas genom lärarens förhållningssätt, vilket innebär att läraren blir en mobbare. Enligt artikelförfattaren, ibland utan att läraren är medveten om att det blir resultatet. Misstag kan lärare göra, säga något som sårar eller upptas på ett sätt läraren inte har räknat med. Men det ses inte som mobbning.

Gällande Banal mobbning, skulle jag kunna tänka mig att det bristtänkande och att misslyckande är inbyggda i systemet kan bidra till att en del kan känna sig mobbade av lärare. Intressant är också kapitlet om elever som provocerar lärare, så att de på grund av en svagt skydd av den professionella rollen, mobbar eleverna. Frågan här man kan ställa är om lärare får stöd av andra i skolan. Eller om det är något läraren själv måste hantera.

Det är värdefullt att man i den här kursen lägger så stor vikt vid mobbning. Speciellt eftersom det är olagligt att se åt ett annat håll. Och i enlighet med Kants pliktetik kan man inte göra det. Det är kort och gott vare sig lagligt eller etiskt försvarbart att titta åt ett annat håll.Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: