Snart klar, hoppas jag


Om några dagar går vi in i marsmånad. Snart är det vår. Snart är jag på väg ner till Grekland igen. I början av april blir det av. Men innan dess ska mitt manus bli klart (så pass det kan bli det) Nu är jag inne i slutfasen. Jag har skapat ett nytt dokument med ett annat typsnitt och går igenom ord för ord. Gissa vad mycket jag har förändrat under de första 200 sidorna. Trots det hittar jag nytt som behöver ändras. Tvåhundra sidor kvar, som ska bli klara inom kort. Nu är det storstädning på gång. Stryker obönhörligen allt som är ovidkommande, upprepningar mm. Det är som om manuset inte är en förlängning av mig själv längre. Det känns bra på så sätt att eventuell kritik inte kommer gå in på djupet. Eller att jag bryr mig alltför mycket om att manuset blir refuserat. Jag tror inte längre, men hoppas att något förlag vill ge ut de inom en snar framtid. 

Med tanke på att råmanuset år 2020 var 500 A4-sidor och har sjunkit till 400 boksidor, samt att jag har fått ihop ett manuset som inte spretar lika mycket känns bra. Och det finns inget bättre än att ta bort flera kapitel, skriva om och upptäcka hur mycket bättre det blir. Sen att det inte håller för utgivning är en annan sak. Sen att jag kan tycka att det är fullständigt uruselt alltför ofta, är också en annan sak. För i slutändan tror jag på historien och älskar att skriva om karaktärerna. Trots att de på sitt sätt kräver uppmärksamhet eller vill gå åt ett helt annat håll än vad jag har planerat. Ibland vill jag bli av med någon; utsätta den för en olycka eller att den lämnar mig frivilligt. När någon kommer in som jag måste lära känna är både roligt och oroligt. Vad vill denna person? Men det har jag tagit upp i ett tidigare blogginlägg.

Men som sagt, storstädning på gång. Sen när den är klar, går jag tillbaka till originalet och gör ändringarna, som kommer leda till nya förändringar, nya strykningar och ny bearbetning av meningar, nya uttryck, andra ord, rensning av onödiga småord, som, då, nu, som är lika många som myggen i Kavala kan vara, och lika elaka att ta itu med.

Det är bara att leva med!

 

 Kategorier:Från manus till bok

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: