Avsked, cigarettletande samt besvärliga banker


DSCN4865Tidigt i morse åkte Per och Malin härifrån. Vi tog adjö av varandra i gårkväll. Idag åt jag den sista frukosten tillsammans med Stina och Olivia för den här gången och vinkade sen av dem när taxin kom kl. 10. Vi kanske ses igen nästa år eller så. Vem vet?!

Sen påbörjade vandringen ner till stan för att få tag i Karelia Slims Menthos. Den enda grekiska cigaretten som kan kompensera bristen på Ultra Blend Menthol. Svår att få tag i på många ställen. Jag gick till kiosken vid arkeologiska och på den plats marknaden är varje lördag. Hon hade fyra paket. Jag gick vidare till nästa som ligger där bussarna till Saloniki utgår från. I den ena kammade jag noll, men i den andra fanns det nio paket. Nu har jag så det räcker i femton dagar till.

Jag passade på att ta ut pengar. Försökte först i närliggande bank, men jag trodde det var fel på uttagsautomaten eller att jag inte förstod hur den fungerade. Bad om hjälp, men hon verkade inte heller förstå och hänvisade mig till en annan bank. Jag gick in i den, stod i kö. När jag kom fram fick jag beskedet att de inte tar emot bankkort med VISA från ett annat land. Jag försökte få reda på varför och om det gällde alla kort. Kassören verkade helt oförstående över att jag använt mitt Nordeakort i Grekland.

Nåväl!

Han lämnade kön och gick ut och hjälpte mig med uttaget i bankomaten. Den fungerade inte som hemma, där man först får upp hur mycket man vill ta ut. Här fick man gå igenom många steg, och sist kom antal summa. Jag fick ut mina 200 euro och sa – Där ser du att det är ett helt giltigt kort. Han såg fortfarande undrande ut. Han kanske hade glömt att vi alla är med i EU. 😉 Men jag har alltid haft problem på grekiska banker, liksom med grekiska säkerhetskontrollen – iaf i Aten. Vet inte varför? Kanske jag ser extra skum ut?!

Glad i hågen, gick jag till taxistationen och fick en taxi. Det verkar som om alla taxichaufförer, åtminstone dem jag har åkt med vet exakt var Souidiko Spite ligger, för idag räckte det med att säga Aimilianou deka tria för att han sa var det var. Kanske inte så konstigt – vi kommer och åker ju med våra bagage och åker taxi. Vissa av oss (läs: jag) åker alltid taxi från stan.

Träffade Anita och Juliana på altanen och vi satt en lång stund och pratade. Det började blåsa upp ordentligt. Till slut gick vi in, då vi var rädda för att få något i huvudet. Det är ganska molnigt idag och nu hänger ett megatungt moln över huset.  Vi får se om det blir åska eller regn eller bara blåser över oss! Ett riktigt störtregn skulle inte sitta helt fel. Om inte annat för dramatiken i det!

På alla platser jag varit i Grekland har det aldrig varit så svårt att hitta affärer mm. som säljer cigaretter som här i Kavalla. Med tanke på att Tobaksmonopolet hade en dominerande verksamhet här för ett antal decennier sen, är det kanske lite märkligt eller också inte. Det är i vilket fall svårt att hitta butikerna och kioskerna, även om de nu finns. Det kan ju också bero på geografin. Överhuvudtaget är Kavalla lite som en labyrint. Vissa gator man går in på blir det helt stopp och man får gå tillbaka. Men, det är också charmen med staden, iaf för oss som turistar eller bara är här några veckor eller månader.

Det är roligt att se många barn här. I närheten finns två skolor. Och idag gick jag förbi något som jag såg som förskoleverksamhet, precis när man svänger av till höger upp till närbutiken och apoteket. Under alla veckor jag sammanlagt varit i Aten har jag bara sett ett barn, förutom barnen på skolan jag 2007 hade utsikt över. Med tanke på hur mycket jag har gått i Aten, är det märkligt. Kanske det finns ett ”förbud” som jag tror London hade för ett antal år sen, att barn inte fick vistas i citykärnan, på grund av den dåliga luften och starka trafiken.  Eller också har jag bara varit ute vid andra tidpunkter. Vet inte om det är en viktig iakttagelse, men lite nyfiken på orsaken kan man ju vara.

Nåväl!

Tillbaka till arbetet, som legat nere igår och halva dagen idag. Måste komma igång igen!Kategorier:Kavalla2014

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: