Det börjar närma sig


Nu är resan och vistelsen i Kavalla betald och det är bara att vänta. Men tiden går fort – det är bara 1 månad, 30 dagar och 13 timmar kvar innan avresan. Har börjat fundera på packningen. Nej, packat har jag inte börjat göra, men funderat. Min plan är att göra som när jag reste till Aten år 2004 för en 9 veckors lång vistelse. Ta med mig så lite packning som är möjligt och köpa det jag behöver på plats. Eftersom det är under sommarmånaderna behöver jag inte ha med mig några tjockare tröjor, jackor eller skor, som jag fick göra i juni 2005, då jag åkte ner på en 6 veckors vistelse den 3 juni. Det var kyligt i Sverige. Men runt midsommar, brukar man inte behöva så varma kläder. Iofs var mina föräldrar med om att det snöade på midsommarafton ett år och dagarna efter slog allt ut på en gång, men det är ungefär som när det snöar i Aten. Det händer inte så ofta. Och ja, det händer! Tror det var år 2007 senaste gången. Men det var inte under sommaren :-). För då var jag på Rodos och det var så varmt både där och i Aten, samt i övriga Grekland och stora bränder (om ni kommer ihåg). Men på Rodos brann det tack och lov inte, men 42 grader var det i vilket fall. Men då bodde jag på Windy Beach och satt med tröja på mig på balkongen tills solen nådde den. Men när man lämnade Windy Beach, plaskade det i sandalerna. Jag var tvungen att köpa flip flops. Men 42 grader på Rodos är något annat än samma temperatur i Aten – tack så mycket. Nåväl, förhoppningsvis är det några grader svalar i norra Grekland.

Nu svävade jag ut en aning.

Förutom mina funderingar på packning, har jag börjat fundera på hur jag skall fortsätta på min bok I olivträdets skugga som jag har ett utkast från år 2008, som har legat i skrivbordslådan och mognat. När jag nu åker till de trakter där Aristoteles växte upp tills hans föräldrar avled och han flyttade till Assos i nuvarande Turkiet, innan han började på Platons akademi i Aten, vill jag som sagt åka till Stageira. Men vill veta lite mer om Kavalla under den tiden.

För Ja, Kavalla var bebodd även under den grekiska antiken. Enligt uppgifter från Wikepedia- Kavala anses vara antikens Neapolis (Grekland), där Paulus landsteg på sin väg från Samothrake till Filippi(Apg. 16:11). Neapolis var då hamnstad till Filippi, liksom Kavala nu är Seres hamn. Kavalla har en gammal stad, liksom Aten har Plaka, men den senare är inte den ursprungliga bebyggelsen. Så hur såg det ut i Kavalla för drygt 2400 år sen. Det är historiska platser det handlar om. Och nu finns risk att jag svävar ut en aning när jag berättar att under det nuvarande Aten, finns den antika staden kvar.

Man har alltså byggt en ny stad på den ursprungliga. Men naturligtvis är det stad på stad. Det har ju gått över 2000 år.  Det är därför som man ständigt hittar nya platser att gräva ut. Det är spännande att stå nere på Akropoli tunnelbanestation och veta att runt omkring en bakom de där tjocka lagren som nu är väggar kan finnas lämningar från den tiden då Platon vandrade här. Jag kallar Akropoli-stationen för en luftbubbla i historien. Det var en servitris på ett hotell i Omonia som berättade detta för mig år 2003 under påsken.Jag längtar och ser verkligen fram emot att få resa ner till Grekland. Och Aten kommer jag försöka besöka – ta tåget ner, bo på hotell över natten och åka tillbaka. Men, sådana planer är för min del alltid preliminära. Jag har en fantastisk förmåga att fastna i njutningen av att bara lata mig, sitta på en altan eller balkong och njuta av utsikten eller vandra runt i städerna. För jag älskar grekiska städer.

Men, det är 1 månad, 30 dagar och 13 timmar kvar tills jag reser.Kategorier:Kavalla2014

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: