Tayloriansk helg


Just nu är det ganska lugnt på undervisningsfronten, så den här helgen har jag läst Charles Taylor och inte tentor. Men det ligger en hög och väntar (mitt trognaste sällskap – sviker mig aldrig, försvinner inte ut genom dörren eller fixar sig själv), men bedömningen är inte överhängande. Men om några dagar smäller det till igen och veckan därpå startar en ny kurs i etik och etiska dilemman.

Läser om Taylors fyra påståenden om känslor och dess koppling till ett objekt. Även om det inte finns ett objekt kan en känsla uppstå i avsaknandet av ett objekt. Men vi kan även ha ogrundade känslor.  ”Emotionen är inte simpliciter ´objektlös´”. Och det är ju spännande i sig. Kommer också in på subjektrelaterade emotioner, artikuleringar och starka visavi svaga värderingar.

Har läst Taylor för många år sen, men då förstod jag honom inte på samma sätt som idag.Kategorier:Vardagen

2 svar

  1. Intressant diskussion om emotioner. Men du borde läsa de mer påtagliga diskussioner inom socialpsykologin om emotioner för att komma ner på jorden lite, Monika.

    Gilla

  2. Jag står nog stadigt med båda fötterna på jorden, men det är inte alla gubbs som jag studerar som gör det. Taylor är ändå mer nära jordytan än vad t.e.x Hegel är. Jo då, jag skall kolla in socialpsykologin också när det blir aktuellt.

    Gilla

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: