Äntligen!


Efter fyra veckors ”kamp” för att få ett annat vaccin, vaccinerade jag mig i måndags med Moderna. Än så länge har jag endast fått värk i muskeln där sticket gick in (men värken börjar tona bort), samt varit trött i kroppen. Jag har haft normal temp – högst 36,5. Sen i måndags har jag sovit mer än varit vaken och nu börjar det kännas mer normalt. Är fortfarande trött, men har varit trött i månader. Det känns som den ”normala” tröttheten som ett resultat av den 14 månader långa ”isoleringen”. Hunnit med att se hela sista säsongen av Line of Duty sen i måndags, samt flera säsonger av Lewis med få avsnitt i varje säsong. Har tagit det lugnt och sovit mellan säsongerna 🙂 .

Igår, när jag kände mig som mest ruggig (läs: olustig) tänkte jag, att det i alla fall inte är covid19 och att jag kommer bli fullvaccinerad efter midsommar. Det viktigaste är inte att jag skulle kunna resa till Grekland några veckor i höst, utan att jag inte behöver vara livrädd för att få covid19 OCH livrädd för att tvingas ta Astra Zeneca eller vänta till i höst. Men jag kommer fortsätta hålla avstånd för en lång tid framåt.

Nu börjar jag känna mig som en människa, med rätten att bestämma över mitt eget liv, vara delaktig i min vård, samt att jag till slut fick en person att lyssna och ta mig på allvar, och inte rutinmässigt hänvisa mig till 1177.

Tyvärr fortsätter vaccineringen av Astra Zeneca för dom över 65+, endast på grund av en siffra. Om det hade handlat om att beslutet gällt ålder 40-45, hade det blivit ett ramaskri och rubriker om diskriminering. Nu har det mest varit tyst både i media och på folkhälsomyndigheten och region Stockholm. Annat som upprör är att man talar om de som bor i ”utsatta” områden på ett nedlåtande sätt. Visst kan det vara så att bristande språkkunskaper och en tro på att vaccin är farligt, kan vara skälet till att en del inte vaccinerar sig, men det är ju inte det som är generellt. Det är alltid en eller flera som kan svenska, för den som inte kan. Man talar inte om hur det ser ut i Botkyrka kommun. Än har det inte kommit ut någon information utom en liten notis i Mitt i Botkyrka om ambulerande vaccinationsbussar. När jag talade med en sjuksköterska i Botkyrka kommun, sa hon att vissa har fått direktivet att åka till Norrtälje. Samtidigt som rekommendationerna är att åka kollektivt så lite som möjligt (alla har inte bil). ”Det skall vara lätt att vaccinera sig”, sa sjuksköterskan. Så det handlar även i det här fallet att ansvaret läggs på den enskilde medborgaren, istället för att fullt ut erkänna sina egna tillkortakommanden som finns i ledningen för Region Stockholm. Det är ju tacksamt att skylla på befolkningen i de ”utsatta” områdena (usch vad jag avskyr epitet)Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: