Förakt för äldre …


Här en artikel om Föraktet för oss äldre… som inspirerat mig att skriva detta inlägg.
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/aP68ka/forakt-for-oss-aldre-nar-vi-inte-far-valja-vaccin

*************************

Om jag jämför med hur det ser ut i världen, kan jag tycka att det är med Astra Zeneca och dess biverkningar inte är så mycket att reagera över med tanke på att de anses vara så få att man inte ens behöver vara rädd för det. Men för den som drabbas och de anhöriga om det leder till dödsfall eller skada för lång tid framåt, är det inte någon struntsak.

Foto av luizclas pu00e5 Pexels.com

För mig handlar det mest om inkonsekvensen, de dubbla budskapen, att tona ner riskerna, att tillämpa utilitarismen, samt att det finns andra vaccin tillgängliga, men som förbjuds att ges till vissa åldersgrupper; att allt beror på en siffra. Det är den enda anledningen! Att folkhälsomyndigheten har ändrat sig flera gånger, duckar för frågor, samt får det till att den som nekar Astra Zeneca inte har tillräcklig information gör inte saken bättre. De hänvisar till Regionerna, men det är ju efter FoHMs rekommendationer dessa går efter. Om FoHM tar beslutet att 65+ rekommenderar att åldersgrupperna får välja vaccin, kommer regionerna följa det.

Ansvaret på vaccinationen har lagts på den enskilda individen. Det avslöjas när någon nekar att myndigheterna, regeringen m.fl. avsäger sig ansvaret. Trots att de med sina regler och förbud sätter den enskilda individen inför ett svårt val. Jag har tappat förtroendet för FoHM, regeringen, region Stockholm, samt de vårdcentraler som nekar riskgrupper att bli vaccinerade med annat vaccin, endast på grund av en siffra – 65+ och väljer hellre att kasta doser. Man tar ingen hänsyn till om någon är i riskgrupp eller den situation någon befinner sig i. Att följa Region Stockholms förbud, är viktigare.

Jag har skrivit till Folkhälsomyndigheten om den här åldersdiskrimineringen och de regelrätta straff fortsatt otrygghet innebär, för den som tackar nej till AZ. Inte för att de inte skulle vilja utan för att de inte vågar. Konsekvensen blir att de förbjuds att få ett annat vaccin, trots att det finns tillgängligt. De blir straffade för att de är rädda. Svaga, okunniga och löjliga, i myndigheternas ögon, vilket andra i allmänheten tar till sig. Jag förväntar mig inget svar från FoHM, men jag gör något även om det aldrig kommer nå fram. Inte endast för mig själv utan för att man inte lyssnar på ett stort antal människor på grund av att de uppnått en viss ålder. De som är under 65+ öppnar de upp möjligheten att få välja Astra Zeneca, men de över 65+ tvingas att ta det.

Även om jag får möjlighet att få ett annat vaccin (vilket jag inte längre har något hopp om för lång tid framåt) så kommer jag fortsätta att skriva om det, så länge de inte ändrar sig. Innan jag fick erbjudandet om AZ ansåg jag att det skulle stoppas, eftersom det inte är fullständigt utrett om orsakerna. Varför göra livet svårare än vad det är, för de som är i den åldern och som känner ett starkt motstånd, oavsett orsak.

De skulle ha stoppat Astra Zeneca helt som Norge och Danmark, samt andra länder. Inte pracka på speciellt spannet 65-69 år och andra över 70 som av olika skäl inte hann att vaccinera sig med Pfizer eller Moderna. Inte ”låna” doser från Norge!

Vaccinsamordnaren Bergström sa i Efter fem att det skulle bli möjligt att få annat vaccin om några veckor eller en månad. Men, i torsdag sa man med en viss indignation på presskonferensen att han inte väljer och att region Stockholm står fast vid sitt beslut.

Statens definition på jämlikhet är att göra som den säger. Om inte, så tar den sin hand ifrån individen. ”Du har gjort ditt val och får ta konsekvenserna av detta val”. Auktoritär pedagogik, som tillämpas på vuxna människor år 2021, i ett land som menar sig vara ett av de mest demokratiska länderna i världen. Under min skoltid tillämpades denna typ av pedagogik. Känner igen den på den unkna luften. Vi gavs aldrig möjligheten att tänka själva eller ta egna beslut, utan att bli straffade på olika sätt. Antingen genom sämre betyg, kvarsittning, eller att bli ignorerad, samt uthängda via skolans högtalarsystem, mm.

År 2021 blir vi uthängda som några som inte vet bättre, inte vara tillräckligt informerade, av myndigheter, regeringen och vaccinatörer, som klagar över att de som nekar är otrevliga, gråter, vänder i dörren, och gör deras arbete besvärligt. Jag förstår vaccinatörer och vårdpersonal att de har det besvärligt. Men, gör något åt det då? Varför inte klaga på den myndighet och region som beslutat detta. Varför blir det den som förbjuds, som blir uthängd? Varför inte vara flexibla, se till hela människan istället för att slaviskt följa statens horribla beslut.



Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: