Grundlärare fritidshem


DSCN1991

Katt i solen vid Rotundan i Saloniki i mellandagarna julen och nyåret 2018.

År 17 omorganiserades kurserna i utbildningshistoria. Jag blev kursansvarig för den kurs som ingår i programmet Grundlärare med inriktning mot fritidshem, som inte längre ingår i UVK. BUV äger programmet, men vi äger kursen. Tanken var och är att kurserna skall läggas upp i enlighet med vilken inriktningen är.

Vi är ett litet lärarlag, högst tre lärare på 80-90 studenter, som i stort sett har varit intakt sen år 17. Detta har inneburit att vi har kunnat utveckla kurserna på ett sätt som inte är lika möjligt när det är många lärare och att lärarlaget inte kan innehålla samma lärare under en längre tidsperiod. Det vill säga att det blir lärarlagets och inte endast kursansvariges kurs, som det lätt kan bli om lärare byts ut regelbundet.

Första terminen ändrade vi inte kurslitteraturen (det var för sent), men upplägget anpassade vi till gruppen. VT 18 bytte vi ut en tjock bok som inte innehöll något om fritidshem till en mycket tunnare, men som ändå passade inriktningen. Vi har nu provat den i tre terminer och den täcker inte in allt (t.ex. vetenskapligheten i den grad som behövs) Alla områden, men vi måste komplettera med artiklar. Problemet med kurslitteratur och forskning inom fritidshemsverksamheten är svår att finna. Vi hittade dock redan år 17 en avhandling som handlar om fritidspedagogernas syn på integreringen med skolan.

Eftersom barndomens historia lyftes ur den tidigare ordningen år 16, skrev jag om kursplanen så att detta tema kom tillbaka igen. Då kunde jag även hålla en storföreläsning om den. Dock är storföreläsningen om fritidshem historiskt sett lika tunnsått som om den nutida verksamheten.

Vi har ändrat så pass mycket i riktning mot fritidshem att de som gör omtentor nu och gick kursen t.o.m. VT 17 inte kan göra den – tentan har formulerats om och alltför mycket av kurslitteraturen har bytts ut. De får göra tentan i UVKs regi.

Efter tre terminer genomfördes nu under VT19 en utvärdering av Högskoleverket och det var nervöst. Skulle vårt arbete ha gett frukt? Innan vi fick svaret fick vi beröm av studenter som är med i programrådet, just på grund av att innehållet harmonierade med de grundlärare de skall bli. För några veckor sen fick vi beskedet – Programmet i sin helhet (inte endast utbildningshistoria) fick hög kvalitet. Nu har vi utmaningen att arbeta vidare så att vid nästa utvärdering få Mycket hög kvalitet.

Det är mycket givande att arbeta med att utveckla en kurs ”nästan” från grunden, men också mycket trist att kursen från år 11 – år 17 fram till HT17  inte gav studenterna känslan av att kursen hörde till deras utbildning. Eftersom jag bad om att få just den gruppen, försökte jag rikta och lägga upp min undervisning att en hel del mot fritidshem kom med i diskussionerna. Det fanns ingen kurslitteratur om det, vilket bidrog till att inte så mycket kom med på tentorna.

Nu är det bara att kämpa vidare, vi två i lärarlaget under hösten – vi har lärarbrist!Kategorier:Av särskild vikt, Fritidshem

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: