Läsa skönlitteratur – Moi?


Lärarnas Nyheter presenterar en undersökning om att allt färre lärare under 40 år läser skönlitteratur. HÄR Orsakerna kan vara att de faktiskt inte har tid, även om det är värdefullt att de gör detta. De träffar ju unga människor som behöver uppmuntras läsa. Det är naturligtvis ett problem att lärare, och speciellt lärare i svenska inte hinner eller orkar läsa skönlitteratur. Det måste vara en del av jobbet, liksom mina fackböcker är det i mitt jobb. Men jag förstår lärarna! De har massor av dokumentation mm. att göra istället. Många under 40 år har ju oftast ett familjeliv också. Hur skall de få ro till läsning?

Men, jag kan erkänna – Nej, jag har inte läst många skönlitterära böcker under de senaste åren. Skälet är att jag inte känner att jag kan unna mig den lyxen. Har massor av olästa böcker och behöver en utlandsvistelse på tre veckor. Det skulle passa mig utmärkt. Gjorde en sådan för fem år sen och läste ut 13 böcker, som jag sedan lämnade på bokbordet i hotellobbyn när jag åkte hem. Det var underbart att sitta i värmen och läsa böcker, allt från Snabba Cash, deckare och romantiska kärlekshistorier.  Saknar läsning. Har levt med böcker sen sju-årsåldern och har läst massor under mitt liv. Bodde på biblioteket i förpuberteten. Men, som sagt, det är en lyx numera. Har försökt så många gånger, radat upp böcker bredvid sängen, men kommer aldrig in i dem.

Jag läser dock mycket, inte bara bedömningar, utan även pedagogisk och filosofisk litteratur. Allt som har med mitt arbete och forskning att göra. Jag upplever att det är avkopplande, samtidigt som jag lär mig en hel del. Ofta är jag trött och det enda jag orkar göra är att titta på någon dvd eller somna framför TVn, när jag bestämt att jobbet är klart för dagen. Helst skall det vara så verklighetsfrämmande som möjligt. För allvarliga dokumentärer får mig alert och sen kan jag inte sova alls. Men jag tittar på dom också då och då.

Nu har jag precis börjat läsa – Hatet mot demokratin av Jacques Rancière, efter att jag sen några veckor sen läst ut Att vara utom sig inom sig, av Victoria Fareld.Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: