Uppe med tuppen med utbildningshistoria


Skall snart köra in till campus. Har seminarium idag, samt en del inrapporteringar. Är klar med bedömningen av den första gruppens tentor.

Det finns en svårighet i att undervisa i utbildningshistoria med så få seminarier som är utlagda – 4×2 timmar. Tre storföreläsningar ingår i kursen. Men jag har inte mer timmar att röra mig med. Det är lätt att det blir historisk fakta ur kurslitteraturen och i en kronologisk ordning. Därför försöker jag att utgå från nutiden och gå tillbaka. Jag vill att studenterna skall förstå varför det ser ut som det gör idag. Det är är ingen tillfällighet som man kan hitta orsakerna i till en nutida utbildningspolitik. Däremot kan man, om skolan inte fungerar hitta den i det nuvarande politiken om den inte sätts in i ett historiskt sammanhang (och då talar jag inte om utbildningspolitik a la socialdemokraterna). Om de som styr och beslutar om förändringar inte kan historien (mer än under sin egen skoltid), ja då finns risken att vi går bakåt istället för framåt. Det viktiga att inse är att det som till synes fungerade i 60-talets samhälle inte gör det idag. Men skolan fungerar aldrig i linje med samhället med tanke på att det är en trög struktur och det tar decennier innan något förändras. Och det är därför det är så vanskligt att gå tillbaka istället för att se framåt.

I tidigare inlägg talade jag om styrningen i skolan utifrån det mer officiella, det man kan se och ta på. Men skolans inofficiella styrning är starkare än den officiella. Vad vi behöver göra är att se framåt, se om det finns några alternativ till betyg, skolans organisation, skolbyggnaden, klassrumstillhörighet, åldersindelningen mm. Då kan vi göra upp med traditionen och välja den del som fortfarande fungerar ihop med den nya tiden. Om man inte har historisk medvetenhet, ja då kallar man det för framsteg när man själva verket går tillbaka till 50-60-talets skola. Men man kan inte gå tillbaka två-tre decennier och se vilken utbildningspolitik som fördes då, man måste gå tillbaka till minst 1800-talets början för att förstå hur skolan växte fram och varför man tog de beslut man tog, samt varför undervisningen såg ut som den gjorde. Och förstå att detta inte fungerar idag, därför att samhället inte ser likadant ut idag. Det är helt andra villkor som gäller och då kan vi inte ha en skola som ligger efter minst ett halvt sekel.Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: