Egna studier


När man arbetar som universitetslärare inom lärarutbildningen måste man ju kunna en hel del om olika områden. För även om kurserna behandlar ett speciellt område går ju en hel del in i andra områden. Men, man behöver inte vara expert i allt. I våras läste jag etik, logik och metafysik på Södertörn för att få mer kunskaper inför kursen som startade i höstas om etik. Har lärt mig en del om Kant nu och andra filosofer, som varit tomma hål i mitt kunskapsbygge sen doktorandtiden. Logiken och metafysiken har jag nytta av att veta mer om när jag handleder och examinerar. Och inte minst kan jag mer om etik. Ett annat tomt hål är genusvetenskap. Och nu under våren skall jag gå på föreläsningsseminarium en gång i veckan i genusvetenskap för att bli lite bättre på det. I alla kurser som jag har ingår ju genus och även om jag inte är helt okunnig är det ett stort kunskapsområde rent vetenskapligt.

Kan det inte räcka med undervisning? Både ja och nej! Visst kan det räcka, men man behöver få in nytt hela tiden för att utveckla det man kan vidare. Dessutom kan man inte bara undervisa, då det till slut dränerar krafterna. Om man i sitt yrke har balans, går det bättre. En del som innehåller mål att uppnå och till för andra och en del som inte innehåller krav på måluppfyllelse mer än för ens egen utveckling. Om jag får D i betyg i en kurs gör det inte så mycket, även om det är roligt att få högre betyg. Jag kan ju ha lärt mig en del av det som inte förväntades, men som jag själv kan ha nytta och glädje av och som kan få uttryck i min undervisning.

Om jag inte orkar gå på ett föreläsningsseminarium i genusvetenskap, ja då drabbar det bara mig. Men jag kan aldrig låta orken bestämma om jag skall leda ett seminarium själv, då det drabbar inte bara mig själv utan så många fler.  Och man måste ha vissa frihetsgrader i sitt yrke. Sen är det naturligtvis oerhört värdefullt att man då och då är student själv om man är lärare på universitetet, då det är lätt att ramla in i lärarrollen hela tiden. Jag trodde ett tag att jag hade studenternas perspektiv mer än vad jag hade. Även om jag aldrig glömt bort min egen studenttid. Men det är annorlunda nu än för tjugo år sen. Jag var student en termin 08 och så en termin i våras och det tänker jag fortsätta med. Dessutom är det värdefullt att få erfarenhet av hur andra lärare undervisar. Och att vara en student bland många andra är mycket bättre än att auskultera som lärare hos kollegor.Kategorier:Vardagen

2 svar

Trackbackar

  1. Lärandet måste stå i fokus | Frekar06
  2. Lärande i fokus « Fredriks skolblogg

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: