Kunskap (målet) och lärande (verktyget)


Jag har under några dagar fört en diskussion med Jan Lenander om vilket fokus man skall ha – på kunskap eller på lärande. Jag hävdar att det är på lärandet.  Avslutet på diskussionen i vilken vi tidvis talade förbi varandra, resulterade i ett inlägg där Jan skriver följande:

Ifall vi har målet att fästa samman två brädor och fokuserar på verktyget hammare så finns det stor risk att vi diskuterar storlekar och handtag istället för att variera med lim och skruvdragare i de situationer det passar bäst.

Jag svarar

Det är ju viktigt att fokusera på verktyget hammaren. För om den är underutvecklad är det svårt att göra något av den. Eller om den är för stor och tung, så den som har svaga handleder inte orkar lyfta den, ännu mindre kunna använda den. Ja då har det ingen betydelse hur mycket man än fokuserar på resultatet. Man måste utveckla hammaren så den går att använda sig av. Och inte bara för vissa användare utan för alla, även för dem med svaga handleder. Så det är nog mycket värt att diskutera storlekar och handtag – men inte glömma bort lim och skruvdragare.

Men så började jag spinna vidare. Att använda liknelser kan många gånger vara oerhört effektivt. Men när man använder liknelser som dessa i relation till kunskap och lärande blir det lite fyrkantigt.

Jag kom på ett annat exempel. Målet är att jag skall hinna till Uppsala på en timme och lärandet är bilen. Jag har en gammal Opel Kadett som har gått 15 000 mil. Den är rostig, har dåliga bromsar och går högst 70 km/h i bästa fall. Jag upptäcker att det inte är möjligt att hinna till Uppsala på en timme. Kommer fram 15 minuter för sent. Där står någon och säger att jag inte får godkänt och säger till mig att åka tillbaka och göra ett nytt försök. – Du får helt enkelt göra om det. Hur många gånger jag än försöker, hinner jag inte. Den person som uppmanat mig att försöka om och om igen, byts ut mot en annan, som gör samma sak. Godkänner inte, samt pushar mig att satsa hårdare. Jag får till och med köra fram och tillbaka under helgerna.

Men, så träffar jag någon annan som säger – Byt bil eller låt den gamla Opel Kadetten genomgå en stor renovering. Byt delar, fixa bromsarna, byt motor. Okey, jag satsar allt och ur verkstaden kommer en utvecklad Opel Kadett, förnyad, renoverad mm. Nu kan jag köra 90 km/h utan problem. Jag svänger ut på E4:an och kör upp till Uppsala och det tar 59 minuter. Den person som är ersättare för den första, står där och säger – Men, titta där. Du klarade det. Du ser, bara du tar i och gör ditt bästa så lyckas du. – Men, säger jag då … Men personen ser nöjd ut och går därifrån. Målet är uppfyllt!

Fokus på byte av person (lärare) eller fokus på målet (Uppsala) förändrar ingenting i det här fallet, men däremot om bilen (lärandet) utvecklas och görs bättre, uppnås målet. Inom utbildningen är det dock inte lika glasklart rent generellt att målet uppnås. Men inom vissa ämnen tror jag det är klart att det är verktyget (lärandet) som behöver utvecklas och att det inte har någon betydelse om man byter lärare eller om man fokuserar på kunskapsmålet om lärandet är likadant som min Opel Kadett var innan verkstadsbesöket.

🙂Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: