Ett manus ska tillhöra en tydlig genre för att förlagen ska ”våga” ge ut den. Jag blir alltmer skeptisk för hur jag någonsin ska få mitt manus utgivet, när jag tar del av författare som måste söka sig utomlands eller att berättelser som utspelar sig i andra länder inte är speciellt intressanta för de svenska förlagen, rent generellt. Min genre är väl Äventyrsroman. Vilket förlag ger ut den genren? Kanske jag ska satsa på att starta ett eget förlag som specialiserar sig på äventyr. 🙂
- I Tidningen Skrivas veckobrev skriver redaktören följande.
”Den ena är att de svenska topplistorna alltmer domineras av svenska författare vars böcker utspelar sig i Sverige. […]
Den andra trenden är den mediala logiken. Autofiktion och realistiska deckare är lätta att prata om i en morgonsoffa eller i ett författarporträtt, de kan enkelt kopplas till författarens person eller till samhällsfrågor som tittaren/läsaren har en förförståelse kring.”
Är det så att de förlag som jag sände in manuset till, tog för givet att en berättelse om den grekiska antiken inte skulle sälja. Vissa redaktörer som uttalar sig i Skriva menar att man ska sända in sitt manus till det förlag som är specialiserade i en genre. Men jag har sökt men ännu inte hittat något förlag som ger ut böcker som handlar om livet under den grekiska antiken (300-talet f.Kr.). Fast egentligen behöver läsaren inte känna till vilka personerna var, eller ha kunskap om hur folk levde då. Men de får veta lite mer om de läser om det.
Det handlar om människor, deras vardag, om den tidens normer och värderingar som alla ska följa. Precis som i nutiden. Någon större skillnad i den mänskliga naturen är det heller inte. Det var en annan tid, men att de flesta i nutid inte skulle känna igen sig, samtidigt som de får en inblick i hur det var att förflytta sig från en plats till en annan och hur lång tid det tog och vilka umbäranden de fick utstå, tror jag inte på. MEN, om redaktörer och läsare förutsätter att romanen handlar om något annat, finns risken att den inte blir läst och därför aldrig får chansen att nå ut.
Om mitt manus blir refuserat, ska det vara för att språket eller handlingen inte håller måttet. Inte för att den som får den i sin hand förutsätter, utan att ha läst den, att den handlar om något annat eller i fel land och tid. Trots att titeln på min avhandling är Platon och hans pedagogik, var det några som ansåg att den skulle göra sig gällande på filosofiska institutionen.
Jag gräver där jag står och tänker fortsätta göra det.
Kategorier:Från manus till bok
Lämna en respons