Accepterar, men förstår inte …


Deltavarianten som är mer smittsam och sänker skyddet, ökar bland ovaccinerade, men ändå väljer vissa högskolor och universitet att till hälften eller delvis öppna upp viss undervisning, dvs. gå över till campusundervisningen, även om de inte behöver göra det.

I åldersgruppen 20-39 är den senaste siffran som finns på FoHM 64% ovaccinerade. Majoriteten på högre utbildning är i den åldersgruppen. Det finns restriktioner, på den högskola jag känner till. Avståndet är 1.5 m mellan studenterna i seminariesalen. Men i korridorer, och övriga utrymmen är det på studentens eget ansvar att följa FoHMs restriktioner.

Den som vill avvakta smittläget omgång 1 och 2, har två val – att ändå utsätta sig för risken att bli sjuk, inte allvarligt sjuk för de flesta, men riskerar att sprida smittan i flera led. Andra valet är att helt enkelt avstå från att delta.

Problemet är inte helt och hållet att högskolor och universitet vill öppna upp för studenterna, men de som inte kan eller vill riskera att bli smittad eller smitta andra, trots vaccination kommer i kläm. Detta utan att detta är nödvändigt. Efter tre terminer på distans, varför inte en eller två månader till med distans?

Det största problemet är emellertid att det överhuvudtaget har tagits ett beslut från högre ort att ge den högre utbildningen den möjligheten. Istället för att låta det vara stängt för campus till och med oktober.

Nu är läget så att vi som är fullvaccinerad får försöka hålla det avståndet som behövs, och leva i stort sett som tidigare. På grund av att de flesta i de yngre åldrarna inte vaccinerar sig. Och på grund av att den högre utbildningen ”stänger” ut den som tar det säkra före det osäkra.

För egen del, har jag tagit det beslutet att avvakta. För även om risken är liten att bli smittad, kommer den stress jag känner i affärer och ute bland folk över att alltför många tycks ha glömt bort att pandemin fortfarande pågår, eller rentav struntar i det, bli än värre om jag skall försöka hålla avstånd i högskolans lokaler.

Jag vet att tvångsvaccination inte är tillåten enligt grundlagen och tycker det är bra, men har ändrat åsikt om införande av uppvisande av vaccinationspass. Friheten har den som struntar i restriktioner eller inte vaccinerar sig, eller både-och.

Jag accepterar att tvång inte är lagligt, men förstår inte varför man, med tanke på det, öppnar upp för just de åldersgrupper som är ovaccinerade som kan riskera att även vaccinerade får covid19. Det sägs ju att det är just i den gruppen som smittan är drivande.Kategorier:Av särskild vikt

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: