Manusarbetet -Puh!


Mellan att följa alla presskonferenser och tidningsartiklar om regeringskrisen, håller jag på med det mest ansträngande arbetet hittills med mitt manus. Känslan är blandad, för samtidigt som det är jobbigt att se alla fel, samt språkliga oklarheter, är det givande. Men ju mer jag läser, desto mer hittar jag. Tar det aldrig slut! Efter ett tag sätter tröttheten in, ögonen svider och hela kroppen värker. Vad håller jag på med? Men, kan inte ge upp nu. Manuset är ju färdigt, men just nu är jag bara på sid 107, kapitel 17. Jag har 400 sidor kvar. Och ändå har jag strukit en del som var långrandiga och andra delar som jag sparat i en Övrigt-mapp.

Hur går jag då tillväga? Jag kopierar in ett eller två kapitel i ett eget dokument. Sen söker jag på ord som ”alltså”, ”kanske”, ”och”, ”som”, m.fl., som jag antingen tar bort helt och hållet eller också tar bort, men byter till ett annat ord. Ofta får jag formulera om hela meningar, för att det inte skall bli konstigt. Men det kan ändå bli konstigt. När jag gjort detta, spar jag docx-filen till en pdf-fil. Då ser jag bättre om jag missat något. Därefter gör jag en kopia av pdf-filen som jag gör ändringar, som jag i sin tur ändrar i docx-filen. Färglägger eller lägger in kommentarer.

När varje kapitel är ”klart”, flyttar jag över alla kapitel i Del 1, till hela texten.

Trots allt arbete, så lär det inte räcka för en korrekturläsare. Svårigheten är att hitta en som man kan lita på, med tanke på att det blir rätt dyrt när det är så många sidor. De tar ju inte bara betalt 10 öre per ord, utan också 300-400 per timme. Samtidigt är det viktigt när man sänder in ett manus att det inte är alltför mycket stavfel och att språket flyter.

Kvar efter allt detta är gestaltningen i dialogerna. Det har jag fått konstruktiv kritik på som jag håller med om. Annat som jag måste gå igenom är tidslinjer, faktagranskning mm.

Jag längtar efter att få fortsätta på bok II. Det är roligast att skriva en historia, men justeringarna är nödvändiga.

Efter allt detta jobb är det möjligheten att få den utgiven som är kvar! Det bästa är att utgå från att den blir refuserad, om den ens kommer bli läst. Men man får inte ge upp!Kategorier:Från manus till bok

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: