Intresse beroende av vem som är lärare, utifrån mitt studentperspektiv


005

Södertörns högskola

Jag har läst filosofi och några kurser i idéhistoria under några år nu och när jag tittar på mina resultat är det vissa ämnen som betygsmässigt är högre än andra. Etik, logik 1 och 2 (hermeneutik) och klassikerläsningar har genomgående VG som behandlar Arendt och Gadamer, medan metafysik, uppsats och politisk filosofi har genomgående G. Mitt svar är att det beror på läraren – ja inte på deras bedömningar. Dessa är säkerligen helt i sin ordning – har inte presterat mer än jag uppnår betyg G. Men, det är lärarna som inte har varit en inspiration för mig personligen. I de kurser som jag fått VG är det lärare som kan få mig att förstå någonting nytt, annorlunda och som kan förklara på ett pedagogiskt sätt. Det är också lärare som uppmuntrar eget tänkande i ordets rätta bemärkelse. Lärare som inte har en förutfattad mening om hur något skall eller bör vara.

Efter förra uppsatsträffen, satt några av oss i fiket och talade om olika lärare. Och det skiljde sig åt en hel del. Men vi var även unisont eniga om en del av dem vi hade haft och har. Det visar, vilket jag själv har erfarenhet som lärare, att en och samma lärare inte kan ge ALLA studenter den studieglädje som vi förväntar oss. Men, visst känns det surt ibland (utifrån mitt studentperspektiv) fast jag överlever. 🙂

Summa summarum! Visst betyder läraren en hel del, speciellt om det är lärare som har sin världsbild och syn på hur något skall tolkas och genomföras, som sätter gränser för det filosofiska tänkande som vi studenter kanske vill ha och kanske behöver för att komma vidare. Men läraren är inte den enda orsaken. Metafysik har jag t.ex. svårt att greppa om, trots läraren som jag hade sist. En av de lärare som jag har haft och som jag gärna har flera gånger.

Under en period drog jag slutsatsen att det hade med genus att göra. De kvinnliga lärarna var mer ”pedagogiska” och inspirerande än de manliga. MEN, den teorin sprack under studierna på B-nivån. Det har ingenting med genus att göra. Snarare har det med den akademiska bakgrund lärarna har. De kan inte vara genuint intresserade av alla områden och självklart märks detta. De är alla kunniga, men de brinner inte med den låga jag personligen behöver, i vilket fall.Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: