När professionaliteten underkänns (negligeras)


thumb-wolfdoorVi har märkliga politiker (åtminstone vissa av dem) när det gäller skola och utbildning (AB). Nu gäller det betyg i årskurs 4, där 34 av 44 remissdistanser anser att lagförslaget är en dålig idé. Björklund sa häromdan bestämt att det så är det inte. Och senast i raden är Anna Kinberg Batra.

.

M-ledaren Anna Kinberg Batra fortsätter driva frågan om betyg från fjärde klass – trots att nästan alla remissinstanser säger nej.

– Jag hänvisar till Tomas Tobé som är expert, säger partiledaren.

Och det här är ett sensationellt uttalande. Tomas Tobé säger till Aftonbladet att Kinberg Batra hänvisar till honom eftersom förslaget togs fram av den tidigare regeringen i samarbete med professor Martin Ingvar då Tobé var skolpolitisk talesperson (AB). Men då är det ju Martin Ingvar som är experten, inte Tobé och det kanske inte räcker med en expert som är utsedd av den regering som står för att det skall bli betyg från årskurs 4.

Vi kan ha olika uppfattningar, stödja oss på olika forskningsresultat, men att stödja sig på en icke-expert på området istället för på professionen är minst sagt märkligt och tanken att det kanske inte skall vara den som vet bäst, utan de som inte har relevant utbildning öht är ännu märkligare. Det skulle dock förenkla betydligt, då vi kan ha outbildade lärare också, som endast följer utbildningspolitikernas manualer på vilken typ av kunskap det handlar om och endast den som går att mäta. Vi kan även upphöra med läroplanerna. Nåväl, jag hårddrar men vill make a point!

Stefan Löfven säger:

– Det är ingen som tycker att det här är bra. Därför måste vi först diskutera igenom om vi ska gå på forskning och professionens uppfattning eller om vi ska gå på en blind ideologisk uppfattning.

Och det är just det här som är poängen. Vi utbildar inte massor av forskare och lärare för att deras professionalitet skall tas ifrån dem, av utbildningspolitiker och andra politiker som tror sig veta bättre eller är så bundna vid en politisk ideologi att de inte kan se att det kan finnas något utanför bubblan de lever i, och som kan få dem att se saken från ett annat håll (eller åtminstone ta sig tid att lyssna).

Hur många gånger har inte vi lärare, trots försök att få andra att lyssna, fått svaret – Jag tycker i vilket fall så här? Javisst, alla får tycka som dom vill, utom vi lärare (men som privatpersoner). Inom den profession vi tillhör, är det inte tyckande eller egna skolminnen som gäller, utan forskningen, beprövad erfarenhet mm. samt vår egen pedagogiska kunskap som bidrar till att vi kan tolka förslag mm på ett annat sätt, än de som tycker att något skall vara på ett speciellt sätt (bara för att det känns rätt).

Finns det någon profession i vårt samhälle som man så totalt misskrediterar. Och tänk om detta gällde alla professioner – hur skulle då vårt samhälle se ut. Jag menar, om det är dom som inte kan, som bestämmer hur det skall vara och de som kan skall genomföra besluten (trots att dessa går emot all forskning och beprövad erfarenhet och ämneskunskap mm.)

Visst, tyck vad ni vill, men om 34 av 44 remissdistanser säger emot, gör åtminstone en sak – LYSSNA! Ni kanske lär er något, istället för att bara få era egna uppfattningar bekräftade eller egen politiska ideologi erkänd.Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: