Häpnadsväckande


Läs Elias Giertz om exempel på uppgifter i de nationella proven

Det skriftliga provet i tyska bestod av att låtsas vara en känd figur och skriva dagbok åt denne. På tyska. Föreslagna personer att låtsas vara var bland annat (ett urval): Kalle Anka, Harry Potter, Kronprinsessan Victoria samt Zlatan.

Jag vill påpeka att detta provet är utformat för personer som är ungefär 18 år gamla. Samma personer som får köra bil, dricka öl på krogen och rösta fram folkvalda politiker. Men nu ska vi helt plötsligt låtsas vara Harry Potter.

Man kan fråga sig vem som fått denna idé. Om jag skulle bli ombedd att skriva någon av dessa kända personer dagböcker på engelska eller för all del svenska, skulle det stå fullständigt still i huvudet på mig. Skulle jag då få underkänt i språklig förmåga då? När exemplet är så totalt obegripligt utformat. Om det är den här typen av exempel, ja då förstår jag varför proven hemlighålles, samt att resultaten blir sämre än vad man önskar.

Lite verklighetsförankring kan man ju begära av provkonstruktörerna.Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: