Lite om gårdagen


Jag gillar att undervisa på fredagar och gjorde det i nästan elva år kontinuerligt under tiden på Lärarhögskolan. De flesta, studenter som kollegor, är avslappnade och har två dagar ledighet framför sig. Men för mig finns även en känsla av – Allt har fungerat den här veckan också.  Under det sista seminariet med den här gruppen körde vi på utan att ta en rast. Iom att det bara var 20 studenter  i gruppen, blev det en givande diskussion, då många kunde vara med i den.

Detta seminarium och det tidigare handlade om det etiska mötet och om möjlighetsvillkoren för ett skapande av etik. Och igår gick vi igenom det vi inte hann med under förra seminariet. Levinas, som är den filosof som avhandlingsförfattaren har utgått ifrån. Därefter talade vi om etik i kulturella möten utifrån Hans-Ingvar Roths Mångfaldens gränser (kan rekommenderas). Levinas är helt klar en ögonöppnare även för hur kulturella möten kan ske utan att våra föreställningar och fördomar styr våra möten med andra kulturer; med den Andres annanhet. Inte en så enkel filosofi. Men för att förstå vad forskaren kommit fram till, måste man få något grepp om vilken teori denna har utgått från.

I slutet av min doktorandutbildning körde jag tre gånger på Levinas. Och det var första gången jag blev underkänd. Och på en sådan utbildning fick man inte någon hjälp – Du har fått underkänt, gör om! Jag lyckades till slut förstå genom att gå tillbaka till Platon. Ett tips: Om man inte förstår en nutida filosof, kan man gå tillbaka till källan 🙂

Efter undervisningen hade jag en handledningsträff med två studenter under två timmar. En av studenterna bor i Saudiarabien och det var trevligt att få träffa henne igen. Lämnade in en del betygsrapporteringar och drog ut en del material till den tenta jag har i metafysiken. Den behandlar just det som ingår i min egen forskning. Har inga fritidsbekymmer fram till onsdag. För förutom en tenta, har jag en hel del examinationer.

 Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: