Tänk hellre före än efteråt


Miljöpartiet har lagt ett förslag på en dubbdäcks-avgift på 1000-2000 kronor per år. Det kommer efter Sveriges hittills största masskrock, där räddningspersonal och polisen gick ut med hur viktigt det är med dubbdäck. (se SvD)

Om man inte vill att bilister skall köra med dubbdäck och riskera både sitt eget och fotgängares liv, ja, då skall man införa en så hög avgift. För många kommer då avstå från att köra med dubbdäck. Dessutom blir kostnaderna för att driva in avgifterna stora, och kontrollen stor. Hur skall man kunna kontrollera att bilen har dubbdäck utan att man måste åka runt och kolla alla bilar. Men, det är ju möjligt att man här vill skapa nya arbetstillfällen, samt stimulera dem som reparerar krockskador och säljer bilar.

Men tanken är ju att få folk att avstå … till priset av vad kan man fråga sig?

–Det här är jättebra, säger finansborgarrådet Sten Nordin som nu räknar med en bred majoritet både i Stockholms stad och i riksdagen.

Blir det inte väldigt dyrt för många bilister som verkligen behöver ha dubbdäck om ytterligare en avgift införs utöver biltullarna?

–De som behöver ha dubbdäck kommer att ha råd. Det räcker nog med runt 1000 kronor i avgift för att vi ska få väldigt många andra att avstå från dubbdäck, tror Sten Nordin.

Hur tänker man då? Problemet är ju inte att de som behöver kommer ha råd, utan att många inte inser att de behöver dubbdäck fast det har råd. Kanske de med barn som bor i Stockholm och är rädda om deras hälsa, riskerar att få barnet dödat av en bil som kör upp på trottoaren på grund av att de inte har dubbdäck. Cyklister riskerar också sina liv, för tro mig – vissa cyklar hur eländigt vädret än är  – och det behövs inte mycket vid en omkörning av en cyklist för att bilen skall sladda till. Det verkar som en del inte förstår hur bilar fungerar och att det inte går att få stopp på en bil på en sekund eller när väl sladden är på gång, är 0möjlig att häva. Jag tror att straffavgifter, förbud mot dubbdäck mm, först är möjligt om man får bilister  (och fotgängare) att inse vikten av följande: Anpassa farten efter väglaget, håll avståndet, prata inte i mobiltelefon och var uppmärksam. Det är just för att så många inte följer dessa råd, ett förslag som detta skapar större problem än löser dem vi har idag.

Problemet är att man inför avgifter och stiftar lagar utan att först komma tillrätta med något som inte är möjligt med annat än information, bra utbildning och vanligt trafikvett. Obligatorisk riskkörning är ett bra förslag – avgift ett dåligt, som inte leder till någonting bra i slutändan, utan det som jag nämnt tidigare – kontrollsamhälle, fler olycksbud mm.

Men tänk nu att jag har fel i allt det jag har tagit upp och att allt är en överdrift eller att måla fan på väggen. Tänk om Masskrocken i Skåne har fått de flesta bilister, även dom idag som inte har dubbdäck att inse att det är väl värt pengarna varje år med en avgift. Då kommer pengarna som dras in användas till kontroller mm. men problemet med partiklarna blir större än vad det är idag. Och om man inte tänker – Tänk om – ja, då kalkylerar man hårt på att folk kommer att avstå. Man väljer att riskera fler dödsfall i trafiken och av de skadade en  livslång invaliditet, framför att finna andra lösningar.Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: