Fredag och lärarutbildningen


Jag har alltid gillat fredagar. Vet inte om det är för att jag är född på en fredag, för att jag får sova på lördagsmorgonen (fast jag ofta vaknar tidigare än vanligt då) eller för att den allmänna stämningen alltid är så trevlig på fredagarna, avslappnad och glad. Alla verkar gilla fredagar.

Därför tycker jag om att undervisa på fredagarna. Och igår var inget undantag. Och solen lyste också för ovanlighetens skull. Men när den lyser, blåser det.

En liten grupp studenter, och möjligheterna till diskussioner var stora. Vi diskuterade lärarutbildningen genom tiderna, men fokuserade på hur den ser ut idag. Det fantastiska är när insikten kommer om att talet om en usel lärarutbildning inte är något nytt. Går man tillbaka i historien, känns argumenten igen. Det är som om tiden stått still. Och det är inget man behöver gräva så djupt in i för att få svar på varför. Hur våra barn utbildas, är angeläget för alla och envar. Det bestämmer ju vår framtid. Och vi har olika syn på hur ett samhälle skall se ut och vara organiserat. När man diskuterar den, måste man alltså förstå att det handlar om olika människosyn, samhällssyn mm. Inte om att utbildningen i sig själv är usel. Om man väljer att subventionera läxhjälp genom RUT anser man att vi alla skall betala för den grupp av föräldrar som har råd. Om vi inte gillar det, har vi åsikten att skatterna inte skall gå till den gruppen utan att det är de resurser skolan får som skall ordna den hjälpen åt alla. Det handlar om hur man ser på rättvisa. Vi måste alla förstå att hur lärarutbildningen ser ut, har att göra med vilka värderingar vi har. Om vi förändrar efter en grupps åsikter, blir den usel för den andra gruppen. Om vi väljer att tala om den i sådana ordalag.

Jag vill att lärarutbildningen skall bli mer autonom än vad den är idag. Politikens roll skall vara att ge den mandat att utbilda alla, oavsett partipolitiska mål. Jag anser inte att utbildningen av kommande generationer skall användas som medel att uppnå det samhälle man vill ha. Målet skall vara att utbilda lärare som uppfyller ett uppdrag som har till mål att utbilda alla efter deras förutsättningar. Samhället kommer då präglas av de människor som utbildats, inte att drömmen om ett speciellt samhälle uppstår genom att de utbildats i en viss riktning.

Därför vill jag att lärarutbildningen, skola och alla annan utbildning är något alla partier skall vara med och utforma. Samling kring utbildningsområdet alltså.

Nu vill jag att den här helgen skall vara helt fri från arbete.Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: