Originallitteratur ja!


Det bästa jag vet är när kurser innehåller originallitteratur (dock ej på originalspråk om det inte är engelska) vare sig jag skall undervisa på dem eller är student. Tyvärr går vi alltmer åt ett annat håll inom lärarutbildningen, där det blir samlingsverk med ett antal artiklar om ett område (vilket är vanligt just på SU). Eller i värsta fall böcker från studentlitteratur som ofta kräver en ytterligare läsning av den litteratur de refererar till om man inte skall förlita sig på sekundärlitteratur. När jag läste filosofi på SU var och är det ofta samlingsverk av någon amerikan och därför visar på filosofin utifrån ett amerikaniserat sätt att se på världen, historien och filosofin. På Södertörns högskola läser studenterna originallitteratur och utgår från en europeisk tradition. Här kan det finnas samlingsverk med utdrag från tänkares verk genom tiderna. Det kan stimulera till läsning av deras verk sin helhet. Många som uttalar sig om Platon, har inte hans dialoger som referens utan en referens av en referens av en utsaga som blir till en referens. Och på så sätt konserveras vissa tolkningar och blir etablerade, som om dessa är den enda sanna tolkningen och i vissa fall inte framförs ens som en tolkning av det skrivna utan som en sanning med stort S.

Därför är jag glad idag när jag skall gå en kurs som bl.a. innebär en närläsning av Jean-Jacques Rousseau – Om samhällsföredraget eller Statsrättens grunder. Vi har även ett kompendium med utdrag från bl.a. Hobbes verk.

Ofta är tolkningarna mycket svårare att förstå än originalverken. Speciellt om man inte har läst originalen, då det är svårt att veta hur man kommit fram till en tolkning. För det är inte alla som skriver fram detta. Kanske för att de är övertygade om att det är den enda rimliga tolkningen. Men hur kan läsaren kunna bedöma det. Därför vill jag inom utbildningen ha så mycket originallitteratur som kurslitteratur som det bara är möjligt. Men, som sagt, vi går åt motsatt håll. Trist!Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: