Dag 5:2 – Mina intryck av Plaka


Plaka är livlig, men mysig. Det är kul med alla turister, men i längden är det nog ganska påfrestande. Jag märker det på en del som ”servar” turisterna. Samtidigt ger det inkomster. Än har inte höjden på turistsäsongen nåtts. På sommaren blir det nog knökfullt.

Lägenheten jag bor i skulle jag trots det gärna ha tillgång till. Den är liten, det är lite krångligt i jämförelse med hur det är i Sverige. Men mycket är funktionellt. Det jag mer än på andra ställen förstår är hur mycket man tar för givet. Det är mycket lyhört. Grannen har hundar som skäller från en tid och en annan. En person skrev en recension om att han blev väckt av dem. Jag har inget emot att de skäller på morgonen. Om inte, så är det en bra väckarklocka. Fast jag är oftast uppe innan de vaknar. Det finns inga sopcontainers, så man ställer ut soppåsarna i hörnet tidigast klockan 23. Men här ställs de ut när Doktor Fish stänger. Och det är klart, sopor bland turister är ju ingen bra marknadsföring. Sen har vi varmvattnet, ACn, mm.

En annan sak som jag har tänkt på några gånger när jag sitter på balkongen är om bebyggelsen i Plaka är jordbävningssäker. Vissa hus ser ju ut att rasa ihop när som helst. Ett hus som jag ser från balkongen är rivningsfärdigt och det står ovanpå en musikaffär. Tänk om den rasar ihop ändå. Fast de håller nog koll på det. Efter jordbävningen i Turkiet kommer osökt tankarna på sådana saker. Det är ju ett gammalt område. Speciellt i kärnan, där alla arkeologiska platser finns. Nu har det inte varit någon jordbävning sen 1999. Det var då de upptäckte lämningarna av Aristoteles akademi Lyceum. Men läraren när jag läste grekiska där i nio veckor, berättade att det inte var så roligt. När jag bodde på Omonia var det en servitris som berättade för mig att hela stadskärnan är byggd på det gamla Aten. Tänk er in om det skulle vara så i Stockholm eller i vilken annan stad i Sverige. Att det finns en hel stad under er. När jag fick veta det, och åkte rulltrappan ner till Akropolis perrong, fick jag en känsla av att åka ner och stå och vänta i en bubbla i historien. De hittade ju massor då Metron byggdes. Och nu kom jag tänka på att mycket måste var jordbävningssäkrat. Annars hade de ju inte byggt den. Eller?

Summa sumarum! Jag gillar Plaka.Kategorier:Aten

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: