De, dem eller dom?


Det är vad ”alla” diskuterar nu. En del menar att det är ett klassperspektiv att inte använda ”dom”. Andra att det är precis vad det är om inte alla får lära sig grammatiken gällande just ”de”, och ”dem”. Man konserverar uppfattningen att det bara är bildat folk som klarar att lära sig det.

Nu blir det inget tvång att använda de och dem. Men lite problem kan det bli för lärare att få eleverna att lära sig det, när det inte längre ingår undervisningen. och det kan bli som när ”hen” kom, att det blev en del påpekanden för den som sa han eller hon.

Foto av Suzy Hazelwood pu00e5 Pexels.com

För min egen del, gör jag hellre fel än använder ”dom”. Nu har jag inte så många ”dem” i mitt manus, men i vissa stycken förekommer alla tre varianterna, de, dem och dom (i tal). Vad som händer när man läser meningen är att de enda man ser är ”dom”. Det kan se ut så här.

Vad som händer nar man läser är att dom enda man ser är ”dom”. Dom som vill att dom inte längre ska användas, dom tänker mycket bra om dom som lär ut att de och dem skall ersättas med dom.

För det är ju faktiskt så att redan idag, så byts ”de” ut till dom. I de fall man är osäker på om det ska vara ”de” eller ”dem”. Blir det inte ännu krångligare för oss alla om vi inte använder ”dem” alls. Men det är klart, det kommer i vilket fall glädja språkpoliserna. ”Du kan inte byta ut ”de” till ”dom” här.” ”I den meningen ska du göra det, för annars låter det och se mycket konstigt ut.” osv. osv. Och om man använder ”dom” i alla ”De”, som jag har gjort i den kursiverade texten, begriper man väl ingenting till slut. Vilka ”dom” handlar det om ”De” eller ”dem.”

Jag anar att det kommer bli mycket svårare, speciellt för den som ska lära sig läsa och skriva.Kategorier:Från manus till bok

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: