Muntlig redovisning


Ja, så kom dagen då jag och min medstudent skulle redovisa vår läsning av Gianni Vattimo och hans bok Utöver tolkningen. Jag har känt mig lite osäker inför den, då jag känner att det behövts mer tid. Men på grund av andra plikter har jag inte haft möjlighet. Allt gick bra i vilket fall (vi var först, så jag behövde inte tänka mer på den mer) och osäkerheten försvann efter en stund. Lyssnade sen på hälften av de övriga och det var intressant. Var dock tvungen att gå en timme tidigare, så jag missade de sista.

Det helt klart mycket enklare och tryggare att undervisa än att redovisa något man är på väg att lära sig mer om. Prestationsångest inför ett undervisningspass hade jag ibland under de första åren, men till slut orkar man inte ”kämpa emot”. Inför den här redovisning hade jag prestationsångest, men den var inte speciellt kraftig. Men känslan är obehaglig.

Varför kan jag stå framför sextio-sjuttio studenter utan att känna ett uns av nervositet eller osäkerhet, men känna det inför tio medstudenter på en kurs? Jo, för jobbet kan jag och har rutin, vilket jag inte fullt ut kan använda mig av när jag skall redovisa vad jag kommit fram till av en närläsning av en filosofs tänkande. Men jag är i en annan roll – en underordnad roll som student där någon annan bedömer mina prestationer, inte tvärtom. För även om jag inte aktivt utövar makt som lärare, utövar min position en makt. Viktigt att alltid ha i minnet. Mycket lärorikt på många sätt att känna på hur det är att var student igen (vilket jag tagit upp ett antal gånger).

Men det gick bra idag! 🙂 Och nu är den här kursen klar (har bara tentan kvar). Har lärt mig så otroligt mycket som jag kommer ha stor nytta av i mitt yrke. Kursen i estetik kommer gå resten av terminen, men någon mer kurs på Södertörns högskola blir det inte denna gång. Orkar inte!

Regnigt har det varit hela dagen, men det var rätt skönt faktiskt.

Visst ja – uppsatsen i filosofi har jag kvar!Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: