Mannen i Glaskupolen


Se bilden framför er. En man sitter i en kupol av glas. Han ser människorna på andra sidan glaset, vad som händer, men han hör inte rösterna. Lyssnar inte in det som sägs av besökare i kupolen. Och om han hör, så skjuter han det ifrån sig, för det stämmer inte med vad han ser. Han tror att tystnaden är verklig. Han inser ändå att glas lätt kan krossas. Glaset förstärks, lager på lager, tills världen utanför bli allt otydlig. Förblindad i sin egen tro på sin storhet, fortsätter han .

Det är väl så med envåldshärskare, att de har en egen bild, och tror att det är allas bild. Guds gåva till mänskligheten. Förr i världen kunde de lägga stora landområden under sig, t.ex. Karl den store, Makedoniens Alexander den store, Tysklands Hitler och många fler under historien. Men, då var tiderna annorlunda. Inte som idag, då vi på sekunden kan se vad som händer, tala med varandra, gå samman. Envåldshärskare störtas förr eller senare. Glaset mellan dem och världen blir allt skörare, då den blir tunnare och tunnare. Den skada, lidande och smärta de orsakar, skapar enighet. Den som dödar allt motstånd, har redan förlorat sin makt.

Ledaren som är beredd att förlora makten över andra är den som har verklig makt. Det gäller inom alla områden, politiken, utbildningen, affärsvärlden m.fl. Alla ledare har makt, men det är när den inte är synlig som den är effektiv. Ledare, även demokratiska bestämmer vad som ska gälla. Att ge frihet att tycka, tänka och låta andra välja sitt eget liv, är något som ledaren har makt att ge. Den som inte är beredd att tillämpa denna typ av makt har förlorat innan den ens har hunnit tillträda.

Hur går de tillväga? De börjar med positiva saker, för att få folket med sig. När sedan synpunkterna kommer, börjar det krackelera och allt hårdare blir styrningen, för att sluta med arresteringar, tortyr och avrättningar. Vad är då lösningen. Kunskap. Ju kunnigare folket blir, desto svårare har envåldshärskare att få makten. Att kunna se bakom det som uttalas är en förutsättning. Varför är det de som kan göra det som blir avrättade. De är för få. De flesta är rädda om sitt liv. Det gäller att aldrig låta någon komma till makten som skapar ett enpartisystem.

Det finns alltså positiv såväl som negativ makt. Vi kommer aldrig ifrån det. Ledare behövs alltid, för att hålla ihop. Alla kan inte göra som de vill. En återgång till naturtillståndet, innebär att vem som helst kan döda den andra för att få som den vill. Men vi behöver ledare som är beredda att förlora makten och de flesta i nutid är den typ av ledare. Men inte alla!

Det är en utopi att tro att alla länder skulle ha ett flerpartisystem, men inte att ju fler som blir politiskt medvetna, har möjlighet att se bortom orden och att inse att ”om något verkar vara för bra för att vara sant, att det faktiskt är det.”

Men kanske det viktigaste är nog att alltid fråga sig. Varför är det just den ledaren som jag sympatiserar med och försvarar, och Vad säger det om mig själv.

(Reflektioner)Kategorier:*Kavala 2022*, krig, Makt, Politiska ideologier, terror

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: