Det man talar tyst om …


Man döljer sina egna tillkortakommande, och lägger skulden hos de grupper som från början borde ha getts större möjligheter att vaccinera sig än vad de fick. Men det ger ju inte samma mediala uppmärksamhet, som att återigen bekräfta det man ser som en sanning. Men, om sanningen är att allt beror på exempelvis annan bakgrund eller kultur, varför drog det ut på tiden?
Först i slutet av maj kom de mobila vaccinationsbussarna i gång i Norra Botkyrka. Informationen var bristfällig. Jag ringde, lusläste på 1177 för att få information, men blev hänvisad till Alltid Öppet. Innan dess fanns inte några vaccinationscentraler i närområdet. Det var VC som gällde och endast för den som vi var listade på. När jag letade efter tider, fanns det inte några. I Tumba ringde vissa VC till folk. Där fanns också en vaccinationscentral, förutom VC. I Norra Botkyrka fick man ringa själv.
De vaccinationscentraler man kunde boka tid på, fanns i Södertälje och på  Karolinska i Huddinge. Även i Tumba, men som inte dök upp när jag skulle boka tid.
Inte bara jag utan även vissa inom vården, undrade över varför inget gjordes bättre av region Stockholm. Norra Botkyrka var nedprioriterade. Detta talas det tyst om för att istället betona att ”i vissa grupper är vaccinationsviljan låg”, underförstått – de som bor i s.k. ”utsatta områden”, de som har en annan kulturell bakgrund osv, osv. osv. Men även i Tumba bor många med utländsk bakgrund eller är invandrare och där är drygt 70% fullvaccinerade.
Slutsatsen man kan dra är att felet inte bara ligger i en låg vaccinationsvilja på grund av olika anledningar, utan att det tog ett halvår innan det kom igång på riktigt. Norra Botkyrka nedprioriterades.
NU, får de ovaccinerade i Fittja SMS med förbokade tider. Det skulle alla ha fått i april, 43%  fullvaccinerade och det ser något bättre ut i de övriga områdena i Norra Botkyrka.


Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: