Lite om igår och om kursen


006

Trapphuset på Frescativägen 54

Körde in till institutionen kvart i åtta igår, gjorde ett stopp vid Statoil och kom fram tjugo över åtta. Trodde det var lördag. Inga köer i sikte någonstans. Kan höjd trängselavgift ha börjat få effekt eller bestämde sig de flesta att inte jobba eller frakta gods just igår? Inte förvånande i så fall, då det nu kostar 105 kronor mot 60 kronor fram till sista december 2015 (4 kameror – 2 på Essingeleden och 2 in och ut i innerstaden) under rusningstiden. I vilket fall fick jag mer än en och en halvtimme innan föreläsningen. Den spänning som alltid infinner sig före storföreläsningarna bidrog till intensiv smärta trots Alvedon, men den försvann nästan då jag lyssnade på grekisk musik.

Min kollega och jag gick ner till naturhistoriska kvart i tio. Det tog en stund innan servicekillen fick allt att fungera. Studenterna släpptes därför in tio minuter efter utsatt tid. Och så var det dags. Allt gick bra och efter en kort inledning förde jag och mina studenter en dialog kring innehållet. Vi tog paus efter en och en halvtimme och sen fortsatte föreläsningen till kl. 13. Nu kände jag lycka, då jag inte haft speciellt ont under hela tiden. Dock kände jag en del på väg tillbaka till institutionen och efter en halvtimme en intensiv smärta. Men seminarierna fungerade också. Mina två studentgrupper fick sitta i basgrupperna (lärarlag) och arbeta med att identifiera värdekonflikter som skapar etiska dilemman i ett uppdrag för att sen komma tillbaka och redovisa vad de kommit fram till. Detta kommer jag sen ge skriftlig respons på. Nu är de klara med steg 1.

Upplägget skapades då jag fick ta ansvar för en kurs på avancerad nivå inom VAL-programmet. Det var fyra grupper med sammanlagt 100 studenter och ett antal seminarier tre fredagar, för fem terminer sen. Hur skulle jag gå i land med det? Jag funderade och funderade, men så sa det klick kl. 3 en tidig morgon (workshops) och jag gick upp och skisserade. Då fick de inte någon undervisningen av de olika etiska teorierna förutom inspelade storföreläsningar. Jag var inte nöjd med detta alls, så till nästa omgång lade jag in tre storföreläsningar á tre timmar, på vilka jag gick igenom kursen utifrån kurslitteraturen, samt presenterade hur man kan arbeta när etiska dilemman uppstår ur en uppkommen situation. Jag blev nöjd och resultatet visade sig på många sätt, inte minst i examinationer. De som arbetar ute på skolorna behöver dela erfarenheter med andra, och teoretiska ”genomgångar”, där de kan vara delaktiga och få höra att varhelst de andra kommer ifrån för skola i landet, så ser de på saker och ting på liknande sätt, såväl på olika sätt.

Målet är att de skall se de konstruerade uppdragen som om de skulle stå inför en liknande situation i sitt arbete. Jag var lite osäker i början, men de flesta av uppdragen känns igen, även om det inte är helt autentiska och ibland lite hårddraget. De är konstruerade på ett sätt som innebär att det är lite knepigt att definiera värdekonflikter och vilka av dessa som skapar etiska dilemman, då texten inte innehåller någon detaljerad information.

Uppdraget de skall arbeta med nu under några månader är (jag byter för varje omgång).

Du är en av de anställda på Trollskogens skola och ingår i ett av fyra lärarlag för årskurserna 7-9. Ni har arbetat länge tillsammans i respektive lärarlag, förutom några nyanställda och känner varandra väl. Det finns inga interna konflikter, men det finns en smärre spänning mellan nyanställda och de som varit anställda i många år.

 

En av lärarna Emma upptäcker en skolblogg som heter Ny på skolan och börjar följa den, då bloggaren tar upp intressanta ämnen. Efter några veckor känner Emma igen sig och en del händelser som förekommit och som de samtalat om under den senaste tiden på skolan, samt om en del elever som Emma själv har. Bloggaren skriver både positivt och negativt om skolan, eleverna och kollegorna. Misstanken växer om att det är en av de nyanställda Katarina som är bloggaren. Emma frågar henne direkt om det är hon står bakom bloggen. Katarina förnekar bestämt att så är fallet. Ryktet sprids och stämningen blir spänd. De flesta tar allt oftare upp känsliga frågor i enrum och samtalsämnena i lärarrummet blir allt färre. Katarina känner sig utpekad. Efter två veckor blir hon kallad till ett möte med rektor.

 

Uppdraget skall lösas under två workshops, i två steg –  steg 1 – definiera vilka värdekonflikter som skapar etiska dilemman och i steg 2, formulera handlingsalternativ, samt koppla till etiska teorier.

 

Uppdraget kanske ser enkelt ut, men det finns många värden som står i konflikt som skapar eller inte, en hel del etiska dilemman för den eller de som måste handla. En hel del handlingsalternativ finns. I höstas fann mina studenter 17 olika handlingsalternativ. Och vilka resultat ger dessa?

Min erfarenhet är att processinriktad undervisning som föregår examination ger bättre resultat och djupare insikter. Men, den måste kombineras med teori. I den här kursen, pliktetik, dygdetik, konsekvensetik, situationsetik och diskursetik. Alla dessa olika etiska teorierna kan tillämpas på uppdraget.

Som alltid skall det blir riktigt spännande att se vad de kommer fram till.

 Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: