Vad är hemkänsla?


004Har under en längre tid funderat på hemkänsla. Är det att vara hemma, ha ett hem, bo på en speciell plats, hur man lever eller någonting annat? Här är ett utdrag från min bok som jag fortfarande skriver på.

 • – Att göra samma sak varje dag, det gör ju vi också. Vi går upp på morgonen, äter, läser och samtalar mm. Gör vi sådana saker då vi är ute och reser.
 • – Ja!
 • – Gör alla människor det?
 • – Nej
 • – Kan det vara de rotlösa som inte gör det?
 • – Så kan det vara!
 • – Det är alltså när man gör samma saker varje dag som man känner sig hemma.
 • – Ja, fast…
 • – … man kanske inte trivs. Ar hemkänsla detsamma som trivsel?
 • – Det är ointressant, sa Aristoteles.
 • – Du har så rätt. Frågan gällde inte huruvida vi trivs eller inte när vi känner oss hemma.
 • – Vi har alltså löst den första meningen i oraklets svar. Det har ingen betydelse var du befinner dig, utan att du gör samma sak varje dag. Vi fortsätter med den andra meningen om några dagar. Inte här och inte där utan någonstans mittemellan. Nu har solen gått ner, så det är dags för oss att sluta för idag.
 • Xenokrates var inte nöjd med slutsatsen. Han menade att hemkänsla har med trivsel att göra. Dessutom menade han att hemkänsla hade att göra med syftet.
 • – Hur menar du, frågade Platon.
 • – Jo, sa Xenokrates. Hemkänslan har med syftet med ens liv att göra. Fairanetes syfte var att vara ensam och tänka över sitt liv. Därför kände hon sig hemma i sin grotta. Om hennes syfte varit att träffa människor för att ha trevligt, så skulle hon ha vantrivts och därmed inte känt hemkänsla. Detsamma gäller när man är ute på resor. Man känner sig hemma, trots att man är långt hemifrån.
 • – Jag tror att Xenokrates har bidragit till att vi kommit närmare en lösning, sa Platon.
 • – Det låter rimligt, sa Aristoteles till allas förvåning. Mitt mål på akademin är att lära mig mer. Därför känner jag mig hemma här. När jag inte längre känner att livet här kan lära mig något, så kommer jag inte känna mig hemma.
 • Xenokrates blev så förvånad att han glömde att komma med en bitande kommentar. Den hade dessutom varit högst opassande.
 • – Vi har alltså kommit fram till att hemkänsla och trivsel faktiskt har ett samband. Och också att det har med vilket syfte man har med att befinna sig på den speciella platsen. Om platsen inte överensstämmer med syftet, så vantrivs vi och känner oss inte hemma. Med detta avslutar vi för idag.

Ja, ligger det någonting i det?Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: