Det är trist …


002.. när en representant för en viss lärarkategori uttalar sig fördomsfullt och nedlåtande mot en annan lärarkategori och t.o.m mena att den inte ens behöver någon utbildning för att klara av yrket riktigt bra. Ja, det handlar om en gymnasielärare som ser så på förskolläraryrket. Läs blogginlägget och speciellt kommentarerna. Jag tycker det är så anmärkningsvärt att jag därför delar med mig av inlägget här. Annars brukar jag låta inlägg och diskussion vara kvar där den startade.

Meningslöst att höja förskollärarnas löner

Längre utbildningar kräver i genomsnitt högre förkunskaper och ställer starkare krav på prestationer och arbetsprestationer. Principen om att alla lärarkategorier ska ha lika lön är absurd. Jag känner till ganska mycket om förskollärarutbildnngen och den är klart en av de mindre krävande på högskolan. Arbetsuppgiften för förskollärare är inte svår även om den kan göras omöjlig genom för stora barngrupper. Den klaras riktigt bra av de utan utbildning.

Jag håller naturligtvis inte med. Överhuvudtaget är det ogörligt att jämföra olika lärarkategorier då de har olika uppdrag till stora delar. Men att påstå att de inte behöver kunskaper om barn och deras utveckling för att kunna tillgodose deras behov, är anmärkningsvärt. Men det visar också på den traditionella bilden man har av små barn. Skall man arbeta med barn måste man ha en övergripande och fördjupad kunskap om hur olika barn är i olika åldrar. Det räcker alltså inte med att vara förälder eller ha småsyskon som man har passat. Lärarstudenterna som läser till förskollärare får lära sig mycket om utveckling, lärande och olika behov mm.

Kanske skribenter som ovanstående, blandar ihop förskollärarnas yrke och ansvar med barnskötarens (men även den gruppen behöver utbildning). Då blir det han framför inte lika anmärkningsvärt utan förklarligt. Men det förklarar inte följande utsaga

Samhället behöver några stora yrkeskårer där antal medarbetare blir viktigt men kraven på individen är mycket måttliga. Det är förstås rimligt att deras löner inte är för höga så att de riktigt intelligenta studenterna väljer andra yrken i stor utsträckning.

Egentligen onödigt att kommentera en sådan utsaga, då undermeningen är att det är inte dom som väljer att gå den utbildningen, men vad säger att inte riktigt intelligenta mycket väl väljer att bli förskollärare, framför ett annat yrke.Kategorier:Vardagen

5 svar

 1. Över hela världen så har man en utbildningspremie där längre och svårare utbildningar ger högre löner. Här i Sverige har vi drabbats av kollektiv hjärnblödning som tänker försöka överge denna linje. Mitt lilla inlägg om att det inte finns några marknadsmässiga skäl att höja förskollärarnas löner mer än andra grupper, verkar väcka till liv en falang som driver en helt utopisk linje om att förskollärare är viktigare och svårare än nästan alla andra yrken.

  Jag är väl medveten om skillnader mellan barnskötare och förskollärare men jag har också insikt i vilket innehåll som finns i förskollärarutbildningen. Det är förstås värdefullt med förskollärautbildning men det som erbjuds kring förståelse av barn är så tamt att de individuella skillnaderna mellan de som väljer förskollärarbanan är många gånger större än den lilla extra skillnaden utbildningen ger.

  Det är sannerligen trist om man lägger pengar på att höja förskollärarnas löner när det viktiga är att ha råd med tillräckligt många vuxna i förskolan.

  Gilla

  • Du missar min poäng. Jag har aldrig påstått att det skall vara lika löner. Min poäng är att du framför att du är mer berättigad att få höjd lön därför att förskolläraryrket är så mycket sämre än ditt eget, vilket jag uppfattar som nedsättande. Då du menar att personalen inte behöver utbildning och att de riktigt intelligenta söker andra utbildningar. Min poäng är att du kan argumentera för en högre lön bara genom att anföra det som ingår i din verksamhet. För övrigt är det meningslöst att jämföra olika lärarkategorier då de har olika uppdrag och därmed är utbildningarna olika, även om det finns vissa obligatoriska kurser som alla skall läsa in.

   Håller med om att det behövs fler vuxna (väl utbildade) inte bara på förskolan utan öht i grundskolan.

   Gilla

   • Kommunerna behöver satsa pengar på mer personal i förskolan. Dessutom har de många hål att fylla och trång budget. Det känns som att det då ska vara tillåtet att påpeka några självklarheter kring att det inte leder till något positivt att höja förskollärarnas löner mer än andras. Vi har väl ett ansvar i samhället som sträcker sig utanför skolan. Jag personligen har inget som helst skäl att vara mer lojal mot förskollärare än gentemot sjuksköterskor och socialsekreterare. Förskollärarnas löner bör kunna diskuteras.

    Det är skönt att höra att inte du ställer dig bakom den vansinniga principen att inte ha med utbildningens längd och svårighet vid lönesättning. I min omgivning har jag stött på provocerande många som just driver den linjen och de skräder verkligen inte orden. När det gäller den nödvändiga satsningen på NO-lärare har jag mött personer som blir rent ut sagt oförskämda när man talar om att det verkligen är på tiden med en riktig lönesatsning här. Det är verkligen inte ovanligt att dessa som kastar sig över långa utbildningar och NO-lärarlöner i nästa ögonblick anser att det är tabu att med förskollärarnas löner.

    Gilla

   • Jag tycker bara att du gör dig själv en otjänst när du tar upp förskollärarnas löner i relation till deras utbildningslängd och som du ser det lätta utbildning och att den kan bedrivas av outbildad personal.

    Du kan mycket väl visa på arbetets svårighet och vad som krävs för att kunna utföra det, utan att jämföra med några andra som t.ex. förskollärarna. Det kan jag göra gällande min verksamhet! Jag behöver inte jämföra med andra grupper, vilket inte du heller behöver göra.

    Gilla

 2. Tack Monika för ett mycket välskrivet inlägg.

  Gilla

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: